Inside: Aardappelmarkt

Herstel termijnmarkt teniet gedaan

21 September 2017

Het herstel van de termijnmarkt is teniet gedaan. Waar komt deze op uit? Neem een abonnement op 'Aardappelmarkt'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Schademeldingen van telers uit het zuidwesten, Noord-Holland, delen van Friesland en de Flevopolder (NOP) blijven binnenkomen. Toch reageert de markt hier niet op. Dat lijkt te komen door meldingen van telers, uit met name Noord-Frankrijk en België, over het feit dat de nagroei de laatste 2 weken boven verwachting is geweest.

Belgische en Franse oogst komt boven 5-jarig gemiddelde uit

Veel groei en een inhaalslag, na de opgelopen achterstand van het droge voorjaar, zorgen ervoor dat ook de Belgische en Franse oogst boven het 5-jarig gemiddelde uit gaat komen.

Regen kan niet op tegen nagroei
De schade en de verliezen van de bovenmatige regenval kan (volgens de markt) niet op tegen de nagroei. Veel handelaren en fritesverwerkers spreken hun zorg uit over de komende oogstperiode, en dan vooral het aanbod af land. De grote contractvolumes zorgen voor weinig extra ruimte in de af land periode voor de vrije markt.

Voor de restant partijen wordt, ongeacht de prijs, weinig tot geen interesse getoond. Het extra aanbod van partijen met waterschade, die beter niet in de bewaring moeten belanden, vindt nagenoeg geen kopers.

Logistieke klus voor de boeg
Het lijkt een hele logistieke klus te worden om alle aardappelen voor 15 november van het land te gaan krijgen. De notering in Emmeloord is veelzeggend door €4 tot €5 te noteren, met de opmerking dat er geen vrije aardappels verhandeld zijn. Enkel meeleveraardappelen worden opgehaald.

De hoofdoogst lijkt volgende week in veel gebieden van start te gaan. Over het algemeen zal Innovator als eerste worden gerooid. Het weersvooruitzicht lijkt goed en daarmee zal de waarheid over de oogst langzaam boven de grond komen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden