Inside: Uienmarkt

Slechte uien zorgen voor druk op de uienmarkt

1 December 2017

De uienmarkt staat al enige weken onder druk. Deze druk wordt gevoed door een aantal aspecten. Kan de goede export het tij keren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan de export kan het dit seizoen niet liggen. Vanaf de start van het seizoen worden goede cijfers getoond. Ook de jongste cijfers (week 45) zijn sterk: een volume van 28.760 ton uien. Doorgaans zijn goede exportcijfers de motor voor goede prijzen. Op dit moment is daar helaas nog geen sprake van. Het achterblijven van de goede prijzen wordt vooral in stand gehouden door angst.

Teneur in de markt is momenteel wat angstig

Angstsfeer
De teneur in de markt is op dit moment zoals gezegd angstig. Iedereen weet wat er vorig jaar na de jaarwisseling is gebeurd en ook bij andere gewassen loopt het dit seizoen niet zo florissant. De uien moeten daarom dit jaar in ieder geval wat geld opleveren.

Een belangrijk aspect is dat er dit seizoen veel partijen zijn met kwaliteitsproblemen. Op dit moment worden de partijen volop aangeboden bij sorteerders en handelaren. Veel van deze uien worden tegen dumpprijzen aangeboden, zodat er nog wat geld aan de uien wordt verdiend. Al dit aanbod zorgt ervoor dat sorteerders en handelaren niet de markt op hoeven, voor de meesten is het huidige aanbod toereikend.

Een ander aspect is dat de goede export vrij eenzijdig naar Afrika gaat. Voor deze uien worden minder hoge eisen gesteld, dan voor uien die naar bestemmingen gaan in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Azië. Partijen die kwalitatief goed zijn, maar iets minder mooi zijn van kleur of grofte worden daarom snel aangeboden. Er heerst angst dat deze uien na de jaarwisseling moeilijk te verkopen zijn. Hierdoor blijven de uienprijzen onder druk staan.

Beursprijzen
Op de regionale beurzen is te zien dat vooral de fijne uien onder druk staan. In Goes en Emmeloord zakten de prijzen voor fijne uien met een kwartje. Bij de grove uien zijn geen veranderingen te zien in de noteringen.

Baalprijzen blijven op een vergelijkbaar niveau

Als we alle 3 de regionale beurzen naast elkaar leggen, dan wordt er voor de fijne uien €4,50 tot €6 genoteerd en voor de grove uien €6 tot €7,50. De baalprijzen blijven ook deze week op een vergelijkbaar niveau als de voorgaande weken.

Optimisme
De prijzen voor de kwalitatief mindere uien staan, zoals geschreven, onder druk. Door de sterke export worden veel van deze partijen in hard tempo weggewerkt. Wanneer deze partijen uit de markt zijn en het aanbod minder wordt gedrukt, krijgt de uienmarkt wellicht kans om op adem te komen. Voor partijen met kwalitatief goede uien heerst er optimisme in de markt. Voorwaarden is dan wel dat de juiste bestemmingen om de hoek komen kijken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden