Inside: Aardappelmarkt

Termijnmarkt vaster, fysieke markt flauwer

19 Januari 2018

Ook deze week laat de termijnmarkt een vastere ondertoon zien. De afgelopen week steeg de april 2018 notering, maar waar komt deze op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een toch wel opvallende beweging, gezien de zeer rustig aanvoelende stemming in de fysieke markt. Er is weinig vraag, terwijl de handel en industrie melden dat het aanbod juist weer toeneemt. Vooral van partijen die problemen geven in de bewaring.

Grootste druk weggewerkt?
Aan het einde van 2017 leek de grootste druk weggewerkt, maar vandaag de dag lijken er nieuwe probleempartijen te ontstaan. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, omdat dit weleens een voorteken kan zijn voor een langere periode van dwingend aanbod.

Op de langere termijn (halverwege het tweede kwartaal) kan dit wellicht voor een herstellende prijsvorming zorgen. Dat is ook wat de termijnmarktnotering van juni laat zien. Ondanks de overvloedige oogst, melden diverse telers dat bij het afleveren de netto-opbrengst tegenvalt. Veel tarra en uitval zijn veelgehoorde berichten.

Belgapom toont notering
De noteerders van Belgapom hebben na 9 weken eindelijk weer een prijs op het bord kunnen zetten. Met een notering van €2 per 100 kilo voor Bintje en €2,50 voor Fontane en Challenger is dit een van de laagste noteringen van de afgelopen 5 jaar.

Het noteren van Belgapom zal ook zijn invloed kunnen hebben op de andere noteringen in Europa (met name die van Duitsland), waardoor de voorzichtige opleving van de Cash Settlement teniet kan worden gedaan. De termijnmarkt trekt zich echter vooralsnog weinig aan van de extreem flauwe prijsvorming in met name België en Frankrijk.

Op dit lage prijsniveau, met betrekking tot de termijnmarkt, zijn er weinig verkopers te vinden (indekkers al helemaal niet), terwijl er wel op sluipende wijze vraag aan de onderkant blijft liggen. Hierdoor laat de termijnmarkt de al besproken sterkere ondertoon zien.Het aprilcontract sloot op €5,30.Het junicontract sloot op €7,20.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden