Inside: Akkerbouw

Prijs peen schiet door het dak heen

29 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De peenprijs blijft flink stijgen en maakt grote stappen. Dit nadat de prijs vorige week een korte adempauze nam. Zijn de negatieve verwachtingen van het begin van het seizoen verdwenen, en waar komt de prijs op uit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn deze week (week 13) zakengedaan voor prijzen tussen de €200 en €225 per kist (B-peen, levering april/mei). Aangezien er minimaal 600 kilo uit 1 kist moet komen, betekent dit een prijs van maximaal €37,50 per 100 kilo. Dit is fors meer dan 2 weken geleden, toen er handel werd gedaan voor €30 per 100 kilo. Daarbij liggen deze prijzen behoorlijk boven de beursnotering.

Handelaren zeggen dat ze voor €30 per 100 kilo geen zaken willen doen, omdat de afzet ervan maar tussen de €28 en €35 per 100 kilo oplevert. Tevens geven zij aan dat de prijzen van €200 tot €225 per kist alleen voor topkwaliteit wordt betaald, en dat er dus nog steeds partijen voor €30 per kist de deur uitgaan. De snelle stijging van de prijs kan niet direct doorgerekend worden in de afzetprijzen. Daarnaast waren er overigens ook handelaren die het rustiger vinden op de markt.

Stijging sinds februari
De prijs van peen zit al sinds februari in de lift en steeg tot €200 per kist. Nadat de prijs vorige week een korte tijd stabiel bleef, pakt de markt nu weer door. Dit terwijl Beurs Emmeloord voor week 12 nog een prijsrange van €23 tot €28 noteerde (met een prijshoudende stemming).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De peenprijzen zitten momenteel flink in de lift.

Goede bewaring
De peenprijs zit in de lift doordat de meeste peen van mindere kwaliteit weg is, en de goede kwaliteit dus overblijft. "De peenkwaliteit is momenteel prima, hoewel het soms nog wel tegenvalt als er daadwerkelijk monsters worden genomen", aldus Cor van Maanen, verkoop buitendienst bij bewaarspecialist Omnivent. Hij adviseert om de temperatuur van peen in bewaring laag te houden. "Het is belangrijk om deze op 1 graad Celsius (of lager) te houden, zeker om dat de afzet dit jaar wat later is."

Daarnaast zijn de ogen gericht op de ontwikkelingen in Zuid-Europa. In Italië hebben telers bijvoorbeeld veel minder peen en uien gezaaid. Dat kan het gevolg hebben dat er in juni minder product beschikbaar is. De komende periode valt er naar verwachting veel regen, waardoor het oogsttijdstip naar achteren bijgesteld wordt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden