Inside: Aardappelmarkt

Ook in 2018 meer Belgische aardappelen

17 April 2018 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

De Belgische aardappelvoorraad werd begin April op 1,96 miljoen ton geschat. Dat is met 700.000 ton meer dan de voorraad in de vorige 3 seizoenen. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie die is gedaan door PCA en Fiwap.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grote voorraad is niet onverwacht, dankzij de grote oogst van 5,11 miljoen ton. Het aandeel vrije aardappelen is iets minder dan de helft, met 930.000 ton aardappelen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Volgens PCA is dit toe te schrijven aan de grote opbrengsten per hectare.

6%

areaalsgroei

in Wallonië

Areaalverwachting 2018
130 telers werden ondervraagd over hun areaalplannen. Het vroege areaal zal volgens PCA en Fiwap sterk krimpen in Vlaanderen. De eerste prognose is een daling van 28%. Het areaal voor de hoofdoogst zal naar verwachting krimpen met 2% in Vlaanderen. In Wallonië verwacht men voorlopig een uitbreiding van 6%.

Meer Fontane
In de voorraadinventarisatie is de verschuiving tussen Bintje en Fontane goed merkbaar. Het aandeel van de relatief veel vrij verkochte Bintje ligt op 23% van de huidige voorraad. Dat is fors minder dan in 2012. Toen was dat aandeel 60%. Fontane neemt een steeds groter deel van de bewaaraardappelen in, met 44% van de totale voorraad. De voorraad van Fontane is ten opzichte van februari (32%) wel minder snel afgenomen dan andere rassen.

Ook voor deze oogst wordt een groter areaal Fontane verwacht. Bintje moet wederom inleveren en komt nog op slechts 14% van het areaal bewaaraardappelen, in Vlaanderen en Wallonië. Fontane plust naar verwachting met 16% en compenseert zo de daling. De andere grote rassen zijn Innovator, Challenger en Markies. Royal en Agria nemen eveneens af. Challenger is stabiel.

Meer contractteelt
Uit de cijfers blijkt dat 45% van de Belgische aardappelen op contract worden geteeld. Dat was vorig oogstjaar 42%. PCA houdt een slag om de arm, omdat niet alle contractbesprekingen zijn afgerond. Omdat de Belgische telers hoofdzakelijk met vaste tonnages per hectare werken is de uiteindelijke verhouding zeer afhankelijk van de opbrengst. Van de vroege aardappelen wordt bijna 70% op contract geteeld.

De afzet loopt tot nu redelijk vlot door. Er werden 11% meer aardappelen afgezet tot nu toe, ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Toch is dit niet genoeg om de grote productiestijging van oogst 2017 bij te houden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden