Shutterstock

Nieuws Droogte

Begint nieuwe seizoen met groot watertekort?

29 November 2018 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

Terwijl het momenteel regent, berichten de waterbeheerders in Nederland over een groot watertekort in de bodem. Als er geen natte winter komt, dan zal het nieuwe seizoen met een groot watertekort starten.

Het grondwatertekort is nog steeds enorm; zelfs nu er een flink aantal millimeters neerslag valt. Volgens een onderzoek van het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium zal de grondwaterstand (bij een normale winter) aan het begin van het volgende groeiseizoen enkele decimeters tot 1 meter lager zijn dan normaal.

Lage grondwaterstand 
Zelfs bij een natte winter zal een deel van Nederland (vooral zandgrond) in het begin van het nieuwe seizoen een lagere grondwaterstand hebben. Ook in het geval van een extreem natte winter zal het nog maanden gaan duren voordat het neerslagtekort hersteld is.

"Een logische conclusie is dat het risico op watertekorten in 2019 hoger zal zijn dan gemiddeld. Een droge winter zal vooral in het zuiden en oosten van het land opnieuw grote gevolgen hebben", meldt de instantie. Een groot watertekort heeft (bij een korte droogteperiode) al snel impact op de gewassen.

Nieuwe groeiseizoen
"We hebben circa 200 dagen neerslag nodig (Nederlandse hoeveelheden) om het tekort aan te vullen. Dat is ruim 6 maanden en dat is veel. Als je eerlijk naar de cijfers kijkt, gaan we dat niet redden voor het nieuwe groeiseizoen", zo meldt Dijkgraaf Tanja Klip (Waterschap Vallei en Veluwe) bij de NOS.

Of we een natte, koude of droge winter krijgen, is koffiedikkijken. Uit de statistieken van Weeronline blijkt dat er vaak een zachte winter is als de herfst mooi is. Dat de herfst mooi is, lijdt geen twijfel: in 43 jaar tijd was de herfst niet zo droog. Daarnaast ligt de temperatuur nu gemiddeld 1 graad Celsius hoger dan normaal en was het de zonnigste herfst ooit gemeten.

Akkerbouwers anticiperen
Veel akkerbouwers spelen al in op de droogte van 2018. Zo zijn er meer winterplantuien geplant en meer winterzaaiuien gezaaid. Akkerbouwers geven aan zo vroeg mogelijk van start te willen met de inzaai van nieuwe gewassen. De aanhoudende droogte heeft elders in Europa al negatieve gevolgen voor onder meer de tarwegewassen.

Dit scenario geeft de droogteverwachting voor 2019 - Bron: Stowa/NHI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
bookeskook 29 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10880654/begint-nieuwe-seizoen-met-groot-watertekort]Begint nieuwe seizoen met groot watertekort?[/url]
Ja in 2019 maken we een aanzienlijke kans op beregeningsverboden ook op plekken waar dat nu nog niet was! Het risico voor het aangaan van afzetcontracten wordt erg groot voor telers!!! Het gezegde bezint eer ge begint is hier zeker op zijn plek! Geen financiele rampen riskeren als teler zijnde!
Abonnee
truus 29 November 2018
op 1 april word bekeken hoe de grondwaterstand is! vanuit daar gaan de waterschappen bekijken hoe om tegaan met beregeingsverboden ja of te nee
Abonnee
Wim 30 November 2018
dit is echt weer zo'n open deur, iedereen die wel eens vanachter zijn of haar pc komt en naar buiten gaat ziet dat er sloten nog steeds droog staan die alleen in 76 een paar weken droog lagen. en nu al een paar maand......Daar heb ik geen dure rapporten en studies voor nodig om te weten dat er nog een watertekort is.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden