Shutterstock

Inside Akkerbouw

Is peenmarkt te rustig voor tijd van het jaar?

18 December 2018 - Anne Jan Doorn

De peenmarkt is momenteel opvallend rustig. De spoelerijen hebben het rustig en de prijzen blijven stabiel. Gedurende het groeiseizoen was het sentiment totaal anders en doorgaans is er in deze tijd van het jaar volop vraag. Is de peenmarkt te rustig?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor peen beweegt nog steeds rond de €25 per 100 kilo. De telers willen echter voor peen uit koeling wel hogere prijzen betalen, maar de vraag lijkt er dit jaar niet te zijn. Dit is opvallend, want in het groeiseizoen werd nog gemeld dat de opbrengsten in Europa fors lager zouden liggen.

Dat laatste is voor vroege peen uiteindelijk ook opgegaan, maar voor de bewaarpeen is de situatie duidelijk anders. Daar zijn de laatste maanden namelijk nog flink wat kilo's bijgekomen.

Opbrengsten minder?
Toch zijn de opbrengsten in Europa wel ietwat minder. In Duitsland, wat voor Nederland de grootste afzetmarkt is, is een opbrengst van 93.800 ton behaald. Dat is 4% minder dan vorig jaar. Ook in Polen liggen de opbrengsten ruim 10% lager. Echter, dat zijn relatief kleine percentages. In Engeland wordt gezegd dat de minderopbrengst wel meevalt. Het land zou namelijk tot april/mei voldoende peen hebben.

Daarnaast merken handelaren niet direct dat er minder opbrengsten zijn gehaald. Het is zelfs zo dat er momenteel meer peen is in Nederland dan vorig jaar het geval was. Hoewel er soms minder kisten van het land komen, is de netto-opbrengst vaak beter; er komen meer kilo's uit de kist (80 tot 90 kilo) en daarbij is de kwaliteit goed.

Vraag komt later
Doorgaans is de handel in peen in deze tijd van het jaar (in verband met de feestdagen) erg druk. Er wordt normaliter voorraad opgeslagen vanuit met name Duitsland, maar dat is dit jaar niet het geval. Dit is een teken dat de opbrengsten in het laatstgenoemde land niet veel lager liggen. De verwachting vanuit de handelaren is dat de vraag rond maart/april los zal komen.

De noteringen op de beurs in Middenmeer en Emmeloord blijven stabiel.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden