Agrifoto

Inside Peen

Is er voldoende vraag voor groeiend aanbod peen?

16 Augustus 2019 - Jeannet Pennings

Het is groeizaam weer voor de peen en dat is terug te zien in het aanbod. De aantallen op de markt nemen toe, al groeit de vraag niet evenredig mee. De prijs krijgt hierdoor steeds meer moeite zich staande te houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Temperaturen rond de 20 graden en zeer regelmatig een regenbui. Het zijn omstandigheden waaronder de peen goed gedijt. Er worden dan ook opbrengsten gemeld van 75 tot 80 ton per hectare. Kortom, het aanbod is rijkelijk. 

De vraag daarentegen is summier. Vooral in de vrije handel is er weinig reuring. Door het koelere weer zetten Nederlanders wel weer wat vaker peen op tafel, maar de binnenlandse afzet betreft geen grote aantallen. Andere Europese landen hebben veelal voldoende aan hun eigen oogst, waardoor de vraag van overzeese bestemmingen moet komen. Afrika doet wat dat betreft de grootste duit in het zakje.

Prijzen wat onder druk
Het ruime aanbod op deze stille markt veroorzaakt wat prijsdruk. De DCA-notering van B-peen komt uit op een gemiddelde prijs van €13,50 per 100 kilo met uitschieters naar boven (€10) en onder (€16). Een vergelijkbaar beeld is zichtbaar bij de handel in grove C-peen. De gemiddelde prijs ligt wel een fractie lager: €13 per 100 kilo. Ook hier met een range van €10 tot €16.

Wanneer de situatie op de markt niet verandert, dan is de verwachting dat de peenprijzen in de komende periode verder onder druk komen te staan.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden