Shutterstock

Inside Aardappel

Termijnmarkt oogst 2019 eindigt in diepe put

24 April 2020

Wie enkele weken terug in de aardappelmarkt had voorspeld dat de april 2020 termijnmarktnotering onder de €10,00 wordt afgewikkeld, was voor gek verklaard. Toch is dit de realiteit op de door de coronacrisis geïmplodeerde termijnmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met als triest eindresultaat een cash settlement van €2,00, waar de nog openstaande contracten (3.780) op worden afgewikkeld. Het verloop van de cash settlement vanaf eind februari/begin maart tot en met week 17 is exemplarisch voor het verloop van de fysieke markt.

Zure gebeurtenissen
In het huidige marktgesternte is geen goede reden te bedenken wat er was gebeurt zonder coronacrisis. Een afwikkeling van oogst 2019 tussen €15,00 en €20,00 had echter zeker tot de mogelijkheden behoort. Des te zuurder zijn de gebeurtenissen in de aardappelmarkt van de laatste 2 weken en de bijna onvoorstelbare schade die de crisis teweeg brengt en gaat brengen.

De termijnmarkt oogst 2020 noteert vandaag (vrijdag 24 april) rond circa €11,50, een marktprijs ver onder kostprijs. De angst richting komend seizoen zit er blijkbaar nu al flink in. De vraag is immers of de grote afnemers (lees : de fritesverwerkers) de zaak binnen afzienbare tijd weer enigszins op de rails krijgen. Met andere woorden: wanneer zijn de zaken in het na-corona tijdperk weer genormaliseerd, als het gaat om bijvoorbeeld afzet, export en consumptie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden