Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Iets meer spanning in biologische markten

24 Februari 2021

De spanning in de biologische markten begint iets meer op te lopen. Het seizoen is nog niet voorbij, maar met het uitblijven van vraag naar vrij product, zou je denken dat telers meer en meer bereid zijn om in de prijs te zakken. Niets blijkt minder waar, de meesten houden namelijk gewoon nog vast aan hun prijzen.

De weinige kopers die wel willen kopen, komen er amper tussen. Zo is er wat vraag naar uien voor de versmarkt. Insiders spreken van een Duitse handelaar die een behoorlijk volume wil vastleggen, maar niet voor de prijzen die op het moment worden gevraagd. "Als je uien nodig hebt, dan moet je betalen", zo meldt een handelaar. Om vervolgens te vertellen dat over een week of vijf ook Egyptische uien binnenkomen. "Op heel andere prijzen." Het kan kennelijk twee kanten op.

De telers blijven echter optimistisch. Het blijft spannend en kan maar zo zijn dat er nog hogere prijzen gezien worden dit seizoen. Op dit moment lijkt er een wat neerwaartse druk te zijn op de prijzen. Volgens insiders komt dit vooral door het uitblijven van vraag in combinatie met de grote hoeveelheid vrije uien. De DCA-Indicatieprijzen voor uien dalen over de hele breedte licht, met zo'n €2. Daarmee komt de notering van >30% grof uit op €44 tot €47 per 100 kilo. De grovere uien zitten daar iets onder, van €42 tot €45 per 100 kilo. Er is weinig handel in vrije uien en de stemming is flauw.

Stemming in peenmarkt wordt minder
In de peenmarkt wordt de stemming ondertussen wel steeds iets minder en kiezen sommigen er nu voor om hun biologische peen in het reguliere segment te verkopen. Dat is iets wat uiteraard pijn doet, maar voor een aantal personen op dit moment economisch gezien de beste keuze is. De vraag naar biologische peen komt domweg niet los. Of moet dit zijn 'nog niet'?

Het antwoord op die vraag bepaalt hoe er wordt geacteerd. Verkopen of wachten. Het prijsniveau in de markt is ondertussen weinig veranderd en is daarmee zo'n beetje gelijk aan de markt voor reguliere peen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen blijft deze week onveranderd op €25 tot €30 per 100 kilo.

Weinig vraag naar tafelaardappelen
Over tafelaardappelen valt weinig meer te vertellen dan dat ook daar de vraag niet echt loskomt en dat de telers gerust zijn dat ze langer kunnen bewaren. Er wordt dus gewacht met het verkopen van vrije aardappelen. Zo gaat het nu al weken, al loopt de spanning natuurlijk wel op met het verstrijken van de weken. Er is van beide kanten weinig nood om iets aan de prijzen te doen. "Maar hier zal binnen enkele weken toch wel een keer verandering in gaan komen", zo zegt een insider

De markt noteert vooralsnog voor de zoveelste week op rij onveranderd. Iets wat overigens ook geldt voor de gangbare tafelaardappelen. De DCA-Indicatieprijs voor tafelaardappelen blijft staan op €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt voor kruimige en vastkokende aardappelen in de maat 35-65 millimeter. De stemming is rustig.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden