Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt blijft bedrukt

14 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Er is weinig actie op de markt voor biologische aardappelen, uien en peen. Beetje bij beetje wordt wel handel gedaan, maar het loopt niet van harte. De grote vraag ontbreekt en dat drukt de stemming.

Een goede relatie tussen teler en afnemer is, volgens insiders, momenteel extra belangrijk. De markt loopt relatief stroef en het is voor telers zoeken naar kopers. "Handel is voor een belangrijk deel ook elkaar wat gunnen", zo meldt een handelaar. "Telers die altijd het onderste uit de kan willen halen, krijgen nu het deksel op de neus."

Uienmarkt staat onder druk
Er is weinig handel in biologische uien. Deels komt dat doordat telers hun product al eerder verkocht of op andere manier vastgelegd hebben. Valt er een gaatje, dan wordt bijgekocht. Maar niet dan dat. Nu de prijzen onder druk staan, is het vertrouwen er niet om meer voorraad dan noodzakelijk aan te houden. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €43 tot €48 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne sortering.

In biologische aardappelen is de stemming iets beter. Maar ook hier loopt men niet over van enthousiasme. De druk van bio-aardappelen afkomstig van import wordt door afnemers, volgens bronnen, wat overdreven. Het aanbod van gangbare aardappelen in de supermarkt rijdt de biologische markt misschien wel meer in de wielen. De consument kan het geld maar één keer uitgeven en met de stijgende kosten voor levensonderhoud is de goedkopere gangbare aardappel verleidelijk. De DCA Indicatieprijs doet ook nu weer een klein stapje terug, tot €55 à €60 per 100 kilo.

Op de markt voor peen zijn weinig verschuivingen. Voor de goede peen is belangstelling, mits de prijs klopt. De mindere peen is nauwelijks nog kwijt te raken. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €18 tot €22 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden