Syngenta

Aangeboden door Syngenta

Stress voorkomen: meer knollen & hogere opbrengst

2 Mei 2022

Biostimulanten zijn producten met natuurlijke ingrediënten (onder meer aminozuren). Het zijn geen gewasbeschermingsmiddelen en hebben geen directe werking op ziekten of plagen, maar zorgen ervoor dat het gewas beter met abiotische stress kan omgaan. Zo ook de nieuwe biostimulant QUANTIS®.

Aardappelen groeien het beste bij een gematigd klimaat. Periodes van hitte of droogte zorgen voor stress. Het gewas gaat dan energie verbruiken om de negatieve gevolgen van hitte en droogte zoveel mogelijk tegen te gaan. Deze energie wordt niet besteed voor groei. Bij droogte worden de huidmondjes deels gesloten, waardoor de fotosynthese afneemt. Ook het moment van knolzetting is voor de plant een stressmoment, wat energie kost. Toediening van Quantis vlak voor een stressperiode maakt planten weerbaarder, het zorgt ervoor dat groeiprocessen toch doorgaan. Met als eindresultaat een hogere opbrengst.

Meerjarig onderzoek bewijst dat de inzet van Quantis voorafgaand aan een periode van stress, het gewas weerbaarder maakt en een verstoring van de groei, dus opbrengstverlies, voorkomt. Ten opzichte van onbehandeld wordt gemiddeld een meeropbrengst verkregen van zo'n 5% tot 8%. Hiermee is het toepassen van Quantis een zeer rendabele investering, die zichzelf na enkele keren terugbetaald.

Advies:

  • Voer een eerste bespuiting rondom het moment van knolzetting uit. Dit is dus een vaste, planbare toepassing.
  • Vervolgbespuitingen kunnen 2-wekelijks plaatsvinden, maar beter laat u deze afhangen van het ontstaan van hitte- en/of droogtestress. Hierbij probeert u een bespuiting enkele dagen voor een degelijk stressmoment uit te voeren.

Wilt u hitte- en droogtestress zien aankomen?
Hiervoor heeft Syngenta samen met de Wageningen Universiteit (WUR) en AppsforAgri een app ontwikkeld. Deze app stelt telers in staat gedurende het seizoen per perceel waar te nemen of het aardappelgewas te maken krijgt met stress. Als er op basis van een vijfdaagse voorspelling hitte- of droogtestress wordt verwacht, kan besloten worden tot het nemen van maatregelen. Dit is het moment om Quantis aan de standaard phytophthora-bespuitingen of aan een luis- of virusbestrijding  toe te voegen.

Tevens is de app een handig extra hulpmiddel om – indien beregenen mogelijk is – te bepalen wanneer het gewas om extra water vraagt.

Overtuig je zelf en lees alles over Quantis

Download deze gratis app. Probeer hem uit en ervaar hoe u eenvoudig de situatie op uw percelen in de gaten kunt houden. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden