Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

21 November 2023 - Niels van der Boom

Wie dacht dat een verlenging van het gebruik op glyfosaat de discussie zou stoppen, heeft het mis. Veel tegenstanders stonden paraat om hun visie te geven waarom volgens hen de herregistratie voor tien jaar foute boel is. Ook Europese lidstaten die zich nota bene van stemming onthielden, hebben een mening klaar. Zo duurt de discussie nog altijd voort.

Donderdag 16 november besloot de Europese Commissie dat de registratie van de werkzame stof glyfosaat met tien jaar wordt verlengd in de Europese Unie. Het besluit volgt na een eerdere stemronde, ongeveer een maand geleden. Opvallend is dat Frankrijk, Duitsland en Italië geen ja of nee lieten horen, net als Nederland overigens, waardoor het besluit in handen kwam te liggen van de Commissie.

Özdemir doet een 'Ademaatje'
Uitgerekend op dezelfde dag presenteerde de groene landbouwminister van Duitsland, Cem Özdemir, zijn biologische landbouwstrategie voor het land. Die ambitie liegt er niet om, met een verdriedubbeling van het areaal in slechts zeven jaar tijd. De herregistratie van glyfosaat is Özdemir een doorn in het oog. Het liefst zou hij tegen verlenging stemmen, maar zijn coalitiepartners SPD en FDP, die samen met de Groenen regeren in de Bondsdag, gingen daar niet in mee. Zo kwam het dat de uitgesproken minister uiteindelijk een 'Ademaatje' deed.

Ook de houding van buurland Frankrijk is bijzonder in het dossier. Ook de Franse landbouwminister Marc Fresneau besloot niet voor of tegen te stemmen. Zijn inzet was om het middel voor maximaal zeven jaar toe te laten, maar dat vond de Commissie dan weer te onpraktisch. In het verleden heeft de Franse president Emmanuel Macron zich uitgesproken tegen het gebruik van de herbicide in zijn land. Al snel na die uitspraak bleek dat een onhoudbare houding. Over de ambitie bleef gesproken worden, maar de praktijk pakte anders uit.

Verbieden niet eenvoudig
De Commissie zegt dat lidstaten uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de toelating van glyfosaat. De enige lidstaat die tot nu toe zelf heeft besloten om het middel niet langer toe te staan is Luxemburg. Daar is het gebruik ervan al sinds 2021 verboden. Dit voorjaar werd bekend dat die uitspraak in strijd is met de Europese regels, nadat Bayer de Luxemburgse staat voor de rechter had gedaagd.

Willen landen het gebruik actief ontmoedigen, dan moeten ze dat via allerlei regeltjes doen. Bijvoorbeeld door het in waterwingebieden of op kwetsbare plekken te verbieden, zoals nu al gebeurd. Een lidstaat moet met steekhoudende argumenten komen waarom het voor een totaalverbod is.

Brandbrief
Al voor de stemming, maar ook vlak erna, maakte veel natuur- en gezondheidsorganisaties gebruik van het moment om hun standpunt én teleurstelling over de verlenging nog eens duidelijk te maken. In aanloop naar de stemming werd een brandbrief namens 159 Nederlandse wetenschappers verstuurd naar het demissionair kabinet. Volgens hen zitten er gaten in het EFSA-onderzoek naar de schadelijke impact van glyfosaat op mens, natuur en milieu. Zo blijft de discussie rond het middel aangewakkerd worden. Dat zal ook in de komende tien jaar het geval zijn. Daarbij heeft de Commissie wel genoemd dat zodra uit studies blijkt dat er inderdaad onaanvaardbare gezondheidsrisico's zijn, de licentie van de werkzame stof wordt ingetrokken in de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Nieuws Gewasbescherming

Nederland stemt niet mee over verlenging glyfosaat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden