Agrifoto

Analyse biologisch

Matige kwaliteit remt biologische peenmarkt af

6 Maart 2024 - Jesse Torringa

De matige kwaliteit van biologische peen en de vele grond in de kisten lopen de peenmarkt voor de voeten. Kwalitatief mindere peen wordt ruim aangeboden en zet daarmee de markt wat onder druk. Goede peen blijft wel in trek en kan later dit seizoen een stap maken. De vraag naar biologische tafelaardappelen en gele uien blijft redelijk op peil.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kwaliteit blijft het onderwerp van gesprek op de biologische peenmarkt. Het is overdreven om te zeggen dat matige kwaliteit de peenmarkt overspoelt, maar het zorgt er wel voor dat matige peen of met kleine gebreken een stuk minder waard is dan kwalitatief goede peen. Het is ook niet gek gezien het extra werk wat erbij komt kijken, met bijvoorbeeld de hoeveelheid grond. Sommige partijen vallen spoelers echt niet mee. Daar komt bij dat de vraag simpelweg wat minder is dan eerder dit seizoen. Ook verre exportbestemmingen vallen met de kwaliteit eerder af.

Al meerdere weken zorgt de mate van kwaliteit voor een grote spreiding in de prijzen voor biologische peen. De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week en komt uit op €42 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler. Veel verandert er niet vergeleken met een week eerder, maar gemiddeld wordt er wel iets minder betaald voor partijen met een (klein) verhaaltje. Voor goede partijen wordt wel €60 betaalt. 

Maart is aangebroken
De biologische uienmarkt blijft in het tweede seizoenshelft tot op heden goed overeind. Een insider geeft wel aan dat het even wat rustiger is met de vraag op het moment voor gele uien, maar dat kan goed een momentopname zijn. Sorteerders en de handel merken dat er interesse is in Nederlands product en dat de vraag op peil blijft. Kwaliteit begint wel een rol te spelen nu maart is aangebroken en soms moet er noodgedwongen afscheid genomen worden voordat de kwaliteit te snel onderuit gaat. Dat leidt niet tot een groot aanbod op het moment overigens. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien levert aan de bovenkant ietsjes in deze week en komt uit op €68 tot €83 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering aan de onderkant en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte. Een aantekening daarbij is dat dit op basis van zeer weinig transacties is.

Weinig spektakel is geen slecht nieuws
Op de biologische tafelaardappelmarkt is weinig verandering op te merken de afgelopen weken. Ook deze week verandert dat niet en dat geldt ook voor de transacties die gedaan worden. Deze blijven op niveau. Dat er weinig spektakel of verandering is, betekent niet dat het slecht nieuws is. De volumes tafelaardappelen in de bewaring zijn de afgelopen weken verder afgenomen en het huidige prijsniveau is goed. Daarnaast blijft de vraag ook redelijk overeind. Met al die ingrediënten is het geen gek idee dat de tafelaardappelmarkt op termijn nog een stapje kan maken, legt een insider uit. De prijzen blijven gelijk aan vorige week en zo komen de matige en zeer grove partijen uit op €52 tot €60 per 100 kilo. Goede partijen met bepaalde rassen komen gemiddeld op circa €70 per 100 kilo uit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden