Agrifoto

Analyse Peen

Peenmarkt zou wel wat actie kunnen gebruiken

8 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het wil maar niet gaan lopen in de peenhandel. Zowel op de teler als aan de exportkant blijft het maar een lauwe bedoening. Met dwingend aanbod dat boven de markt blijft hangen, lijkt daar niet snel verandering in te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Pasen komt in zicht en dat wil nog weleens voor een opleving op de peenmarkt zorgen. Zowel telers als spoelers zijn wel toe aan een beetje meer actie. Ook deze week blijft het allemaal erg taai. Dat komt voor een groot deel door tegenvallende vraag vanuit het buitenland. Als Nederlandse sector moeten we het toch voor een heel groot deel van de vraag uit Midden- en Oost-Europa hebben. Met nieuwe peen uit bijvoorbeeld Egypte, Griekenland en Turkije valt er voor de buitenlandse kopers wat te kiezen. In dat rijtje moeten we Spanje ook niet vergeten, waar de oogst mondjesmaat begint.

De matige kwaliteit van peen die in de Nederlandse koelingen staat helpt ook niet echt. De echt slechte partijen worden niet opgepakt, maar peen die net op het randje zit wordt om prijstechnische reden wel meegepakt door spoelers. Dergelijke spul helpt niet om in wat toch wel een beetje een vechtmarkt is geworden kopers te verleiden voor Nederlands product te kiezen.

Prijs onder druk
Een reële weergave van de markt is wederom lastig te schetsen in de notering. Voor topkwaliteit peen wordt nog steeds €300 per kist gevraagd, maar daar gaan spoelers amper in mee en al helemaal niet voor directe levering. Ruim onder de €200 is genoeg te koop maar dan is het wel opletten dat het product snel opgehaald wordt. De DCA Notering voor b-peen komt deze week uit op €35 tot €38 per 100 kilo. C-peen blijft stabiel op €35 tot €38 per 100 kilo.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden