Agrifoto

Analyse biologisch

Weinig variatie op biologische markten

13 Maart 2024 - Jesse Torringa

De biologische peen-, gele uien- en tafelaardappelmarkt hebben weinig verandering doorgemaakt de afgelopen weken en die trend zet voort. Op de peenmarkt blijft kwaliteit de markt regeren, terwijl de vraag afneemt. Voor tafelaardappelen zit er op termijn mogelijk nog een plusje in.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de biologische tafelaardappelmarkt is het volgens een insider eigenlijk al weken hetzelfde liedje. De handel en het werk lopen in redelijk tempo door en de marktprijzen blijven stabiel, maar van drukte is zeker geen sprake. De prijzen zijn op een niveau waartegen telers wel aardappelen willen leveren. Veel langer bewaren is het risico niet waard, zo verklaren sommige insiders. Daarbij speelt ook de concurrentie van verse importaardappelen van buiten Europa. Het neemt niet weg dat het vertrouwen in de markt bij zowel telers als de handel is afgenomen, een extra plusje op de prijs kan er richting mei nog wel komen. De prijzen blijven gelijk aan vorige week en zo komen de matige en zeer grove partijen uit op €52 tot €62 per 100 kilo. Van sommige rassen komen goede partijen om en nabij de €70 per 100 kilo uit.

Bij de biologische peen zorgen de afgezwakte vraag en de matige kwaliteit toch voor een minder goede stemming dan we dit seizoen eerder gewend waren. Telers blijven afscheid nemen van peen van lage kwaliteit. Dat terwijl de vraag ook verder afzwakt. Invloed op de marktprijs heeft deze situatie nog niet echt. Daarvoor blijft peen toch wel in zekere mate te schaars. De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week en komt uit op €42 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler. Voor goede partijen wordt nog wel richting de €60 betaald.

Gele uienmarkt wat rustiger
Het gaat er op het moment niet heel wild aan toe op de biologische gele uienmarkt. Met de vraag vanuit het binnenland en wat exportklanten staan verwerkers zeker niet stil, maar de handel verloopt toch even wat makkelijker wanneer de afzet wat vlotter gaat. Daarmee lijkt de rust op de biologische uienmarkt niet langer incidenteel. Aan de andere kant is het de vraag hoeveel uien er op het moment nog zijn. Insiders geven aan dat de opslagen inmiddels wel een eind leeg raken. Dat samen met het feit dat importuien de Europese markt betreden, betekent dat er weinig van de markt te verwachten valt.

De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien blijft gelijk aan vorige week en komt uit op €68 tot €83 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering aan de onderkant en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte. Een aantekening daarbij is dat deze indicatie op basis van zeer weinig transacties is.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden