Agrifoto

Analyse Peen

Rookgordijn wordt opgetrokken op peenmarkt

22 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het is in aanloop naar Pasen weleens drukker geweest in de peenhandel. Een wat tegenvallende vraag vanuit Oost-Europa en de import van nieuwe peen uit Egypte zetten een beetje een rem op de markt. De voorraadpositie lijkt haast de doorslaggevende factor hoe de stemming in de markt wordt geduid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tegengestelde belangen en belangetjes zijn altijd een factor voor prijsvorming op een markt. Op de peenmarkt lopen de verschillen onderhand wel erg ver uit elkaar. Sommige spoelers die het van de bulk naar het Oostblok moeten hebben (en die weinig positie hebben) proberen af en toe op prijs wat te forceren. Probleem daarbij is alleen dat telers wel aanbod geven tegen tamelijk scherpe prijzen, maar dat zijn ook de partijen die qua kwaliteit onderaan bungelen. Met nieuwe peen (voornamelijk uit Egypte) op de markt moet het prijsverschil ook wel voldoende zijn om in de belangstelling te blijven van de Oost-Europese kopers.

Creatief rekenwerk
Telers met goede peen in de koeling houden veel meer voet bij stuk. Dat past de spoelers met veel retailafzet over het algemeen ook goed. Niet zelden hebben die verwerkers zelf ook behoorlijk wat peen op voorhand vast gelegd en als zij mee zouden gaan een de negatieve trend zou ook de eigen voorraad minder waard worden. Door regelmatig wat bij te kopen voor €40 en meer - wat vaak ook net kan voor supermarktwerk - proberen ze de markt in de benen te houden. Over het geheel genomen wordt er door sommige ook wat gegoocheld met kistprijzen, kiloprijzen en gespoelde kilo's uit een kist. Per saldo maakt het onder aan de streep misschien niets uit het kan net wel het zetje zijn om een teler over de streep te krijgen.

De DCA notering voor zowel b- als c-peen komt deze week uit op €34 tot €39 per 100 kilo. Voor matige partijen waar nog wel wat van te maken valt liggen prijzen lager dan de onderkant van de notering terwijl voor topkwaliteit (als de teler ze al wil verkopen) €40 en meer betaald wordt. Beide doen echter geen recht aan het gros van de peen die verhandeld wordt.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden