Shutterstock

Analyse Peen

Pasen geeft net wat extra jeu op peenmarkt

29 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De aanloop naar Pasen is het traditioneel alle hens aan dek in de peenhandel. Ook dit jaar is het drukker in de week voor Pasen maar van een gekkenhuis is zeker geen sprake. Zoals we onderhand gewend zijn blijven de verschillen op verschillende fronten enorm.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Pasen wil nog wel eens het keerpunt op de peenmarkt. Of dat dit seizoen ook het geval is, zal volgende week moeten blijken. De voortekenen zijn neutraal te noemen. De ene spoelers klaagt totaal niet en vindt dat het heel behoorlijk loopt, terwijl het volgens de volgende schrapen is wat orders bij elkaar te krijgen. Het is ook maar net wat je verwacht en hoe hoog je de lat legt. De waarheid zal wel in het midden liggen.

Over de kwaliteit van de peen in de koelingen zijn spelers in de peensector het eens. Waar niks mee aan de hand leek en wat er uitzag als peen om zuinig op te zijn voor het einde van het seizoen, kan in een paar weken helemaal onder de zwarte vlekken lopen. "Als het zo doorgaat moeten we nog maar zien dat we in mei nog Nederlandse peen kunnen spoelen", aldus een verwerker.

De prijsrange op de peenmarkt blijft zeer breed. Randje klasse I zit op €150 terwijl voor een retail geschikte partij tot €250 betaald wordt. Beide zijn echter de uitersten van de markt en schoorvoetend wordt toegegeven dat er ook weleens creatief wordt gerekend met kilo- en kistprijs en hoeveel er uit een kist wordt gespoeld. De DCA Notering doet een klein stapje omhoog deze week en komt voor zowel b-, als c-peen uit op €34 tot €40 per 100 kilo.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden