Agrifoto

Analyse biologisch

Nog genoeg reuring op biologische markten

3 April 2024 - Jesse Torringa

Het bewaarseizoen duurt nog even maar de vrije handel op de biologische markten wordt duidelijk minder. Over veel partijen die nog zitten zijn al afspraken gemaakt en deze worden geleverd. Het betekent niet dat de vraag naar product minder wordt, integendeel. De vraag blijft goed op peil.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de biologische peenmarkt houdt de vraag niet over, maar gekeken naar het totaal is er toch behoorlijk wat afgezet dit seizoen. Voor de nu nog kwalitatief goede partijen kan dat dichter bij het einde van het bewaarseizoen mogelijk voor een plusje zorgen, al lijken afnemers ook af te haken bij veel hogere prijzen. Iets meer dan €60 per 100 kilo is voorlopig het maximum. Een bijzondere ontwikkeling is het niet, aangezien ook vorig jaar in februari de biologische peenprijs sterk toenam. De 'allerlaatste' peen werd toen voor ruim €80 per 100 kilo verkocht. De situatie in vraag en aanbod is nu alleen wel anders en datzelfde geldt voor de kwaliteit, waarbij partijen van mindere kwaliteit de markt op blijven komen. Daarnaast is het inmiddels al april.

Op de biologische peenmarkt is goede kwaliteit peen goed gevraagd. Ook vinden mindere partijen hun weg op de markt. Het aanbod van telers blijft tegelijkertijd ook aanhouden. De DCA-Indicatieprijs is breed vanwege de verschillen in kwaliteit en blijft deze week gelijk. Deze komt uit op €45 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler.

Aardappelmarkt onveranderd
De biologische tafelaardappelmarkt heeft tot op heden maar weinig hinder van de nieuwe aardappeloogst rondom het Middellandse Zee-gebied. De vraag naar Nederlands product blijft goed overeind en datzelfde geldt voor het aanbod bij de telers. Verschillende telers zijn bereid afscheid te nemen van hun aardappelen, nu de kwaliteit nog goed is. Ook hier geldt dat voor veel partijen die worden afgeleverd al langer geleden afspraken zijn gemaakt. De prijzen blijven gelijk aan vorige week en zo komen de matige en zeer grove partijen uit op €52 tot €62 per 100 kilo. Zeer gewilde rassen en de mooiere partijen komen uit op zo'n €70 per 100 kilo.

Op de biologische gele uienmarkt is het de afgelopen weken behoorlijk eentonig wat er gebeurd. Slecht is dat niet, want er worden in redelijk tempo volumes uien afgezet door verwerkers. Wat als opvallend door telers en sorteerders wordt opgemerkt, is dat de kwaliteit van gele uien ondanks het bijzondere groeiseizoen van 2023 goed op peil blijft. Er werd verwacht dat dit minder zou zijn eind maart/begin april. Vrije handel op de uienmarkt is er nauwelijks meer op dit moment. Veel partijen hebben inmiddels al een afnemer. Sowieso is het aandeel vrij geteelde uien relatief klein op de biologische markt.

De minimale transacties maken het lastig om tot een indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien neemt deze week licht toe en komt uit op €76 tot €89 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering en mindere kwaliteit aan de onderkant van de range. De grove maatsortering zit aan de bovenkant van de genoemde bandbreedte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden