Agrifoto

Analyse mest

Zakkende mestprijzen zijn nog eind weg

4 April 2024 - Jesse Torringa

Het blijft hollen of stilstaan dit uitrijseizoen door het natte weer. Door de beperkte afzet zijn de mestprijzen weer gestopt met dalen. Varkensdrijfmest neemt zelfs weer wat toe in prijs volgens de mestnoteringen van DCA. Ook het maatregelenpakket om de overvolle mestmarkt te verlichten, biedt weinig perspectief voor de korte termijn. Daarmee nemen de zorgen juist verder toe in de mestsector.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het uitrijseizoen heeft steeds meer weg van afgelopen jaar door de aanhoudende neerslag. Het is hollen of stilstaan, waarbij de neerslag van afgelopen dagen ervoor heeft gezorgd dat er nu nauwelijks meer iets gebeurt. Mesttransporteurs geven wel aan dat zij in het midden en noorden van Nederland aanzienlijk meer drijfmest hebben uitgereden tot nu toe dan in 2023. Toen was er nauwelijks iets uitgereden door de langdurige neerslag, terwijl het de afgelopen weken zo nu en dan een paar dagen droog bleef. Daarnaast worden de grenzen bij veehouders en akkerbouwers verlegd met de torenhoge afzetprijzen voor drijfmest. Die pakken ook met minder gunstige omstandigheden hun kans om mest uit te rijden.

Varkensdrijfmest verder gestegen
Het aanhoudende natte weer zorgt ervoor dat de afzetprijzen voor mest maar moeilijk zakken. Gemiddeld zijn de prijzen sinds de start van het uitrijseizoen maar nauwelijks gezakt en is varkensdrijfmest zelfs alweer gestegen. Ook deze week laten de mestnoteringen van DCA dat zien, waarbij rundveedrijfmest onveranderd is. Mesttransporteurs en loonwerkers vertellen dat zij moeite hebben met het afzetten van deze mest doordat het afnemen van rundveedrijfmest per hectare meer geld oplevert. Het aanbod blijft ondertussen komen uit alle regio's. Bij veel veehouders die eerder al wat hadden afgevoerd zijn de kelders en opslagen inmiddels weer aardig gevuld.

Naast het natte weer op dit moment, is de zwaarstwegende factor op de overvolle mestmarkt de afnemende plaatsingsruimte en het gebrek aan perspectief op zowel de korte als lange termijn. Het aanbod van drijfmest is ontzettend hoog en er is simpelweg onvoldoende plaatsingsruimte. Verschillende mesttransporteurs hadden met een 'normaal' voorjaar verwacht dat de mestprijzen wel iets zouden dalen, maar niet veel. Nu geven sommige aan dat deze daling waarschijnlijk beperkt blijft en de komende maanden de prijs weer kan toenemen. Helemaal als er geen beter perspectief komt vanuit de politiek.

Op korte termijn weinig perspectief
Van het beleid wordt op de korte termijn niets verwacht dat de overvolle mestmarkt weet te verlichten. Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft het inmiddels zelf ook over de 'mestcrisis' en heeft al meerdere keren aangegeven te werken aan een pakket maatregelen om veehouders te helpen. Echter wordt dit pakket telkens uitgesteld met de reden dat er meer tijd voor nodig is. Bovendien lijkt het er niet op dat dit maatregelenpakket de mestmarkt op de korte termijn verlichting biedt.

Deze week meldden verschillende bronnen dat een nieuwe opkoopregeling van veehouders een van de maatregelen is. Naar verwachting komen zoveel mogelijk veehouderijen in aanmerking voor opkoping. Daarnaast vallen ook het afromen van fosfaatrechten, de graslandnorm en renure onder het pakket. Hoe dit er allemaal concreet uit gaat zien, is nog niet bekend. Al deze maatregelen hebben veel tijd nodig om gevormd en toegepast te worden, als deze dan al verlichtend werken. 

Het verruimen van de plaatsingsruimte, een van de weinige effecten die wel direct invloed zou hebben op de overvolle mestmarkt en door de gehele sector op verschillende manieren wordt aangedragen als oplossing, lijkt geen onderdeel van het pakket.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden