Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische markten kunnen nog stap maken

10 April 2024 - Jesse Torringa

De bewaarloodsen met biologische aardappelen, uien en peen zijn een eind geslonken nu het bewaarseizoen dichterbij komt. Dat betekent niet dat er op de markt weinig activiteit is. Integendeel zelfs, er kan nog wel wat in het vat zitten. Zo zijn de ingrediënten er wel op de tafelaardappelmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meeste handel op de biologische peen, gele uien en tafelaardappelmarkt is goed en wel achter de rug nu het bewaarseizoen tegen zijn einde loopt. Veel partijen hebben inmiddels een afnemer, al da niet gecontracteerd. De prijsindicaties van DCA voor de drie biologische producten zijn vergeleken andere jaren bovengemiddeld goed maar sinds de jaarwisseling redelijk stabiel. Dat betekent nog niet dat er geen plusje richting het einde bij kan komen.

Voldoende ingrediënten
Het natte voorjaar is een van de ingrediënten die de biologische gele uienmarkt en tafelaardappelmarkt toch nog een zetje kunnen geven de komende weken. Dit vanwege de late aanplant en inzaai. Daardoor schuift de nieuwe oogst vanzelfsprekend ook weer wat op. Daarnaast is bij de tafelaardappelmarkt een groot deel uit de bewaring al afgezet bij de telers. Verse oogst aardappelen uit het Middellandse Zee gebied zijn concurrerend op de Europese markt, maar de volumes vallen tot nu toe wel mee. Ook de oorlog in de Gazastrook kan ervoor zorgen dat er minder aardappelen deze kant op komen, gezien Israël een belangrijke producent is. Al met al is dit geen uitgemaakte zaak, maar het geeft wel vertrouwen in de markt voor hogere prijzen. 

Momenteel zet de biologische tafelaardappelmarkt een kleine stap naar boven, maar de spreiding blijft groot. De DCA-indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen stijgt licht en zo komt gemiddeld uit op zo'n €66 per 100 kilo. Partijen met mindere kwaliteit gaan voor gemiddeld €60 per 100 kilo weg en gewilde rassen met zeer goede kwaliteit beginnen nog met een 7 als eerste cijfer.

Biologische uienmarkt
Op de biologische uienmarkt nemen de volumes importuien in Europa verder toe, maar dat zit de markt op het moment niet dwars. Met de huidige baalprijs blijft de afzet redelijk goed draaien en ook de kwaliteit houdt zich nog goed in toom. Voorkeur voor 'eigen' product heeft mogelijk toch wat de voorkeur in verschillende landen. De minimale transacties maken het lastig om tot een indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien doet aan de onderkant een stapje naar boven en komt uit op €78 tot €89 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering en mindere kwaliteit aan de onderkant van de range. De grove maatsortering zit aan de bovenkant van de genoemde bandbreedte.

Peenmarkt komt niet los
Op de biologische peenmarkt is het al wekenlang hetzelfde liedje. De vraag is matig, ook vanwege het relatief hoge prijsniveau, terwijl het aanbod vanuit de bewaring aanhoudt. Partijen met mindere kwaliteit hadden de overhand de laatste weken en tekenden de markt. Inmiddels is dit wel behoorlijk opgeruimd met de peen en mogelijk biedt dat nog een kans richting het einde van het bewaarseizoen. De DCA-Indicatieprijs is breed vanwege de verschillen in kwaliteit en stijgt aan de onderkant licht. Deze komt uit op €48 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden