Agrifoto

Analyse Peen

Prijsextremen op markt peen worden groter

26 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Een droog jaar komt naar je toe een nat jaar gaat van je af. Dat gaat dit jaar ook op voor de peenmarkt. Matige tot ronduit slechte partijen drukken zwaar op de markt. Dat wil niet zeggen dat er geen top peen wordt verhandeld, maar dan zijn de uitzonderingen. De grote bulk van gewoon goede peen valt tussen wal en schip en raakt ondergesneeuwd onder de extremen in de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bijna een jaar geleden had de Nederlandse peenmarkt bijna een recordhoge peenprijs te pakken. In week 17 stond de DCA-notering voor b-peen op gemiddeld €64 per 100 kilo. Natuurlijk oogst 2022 was door alle omstandigheden een extreem jaar, maar met een fors lager areaal en een matige opbrengst was de uitgangspositie voor dit lopende seizoen goed. Maar de stelling: 'een droog jaar komt naar je toe en een nat jaar gaat van je af' lijkt dit seizoen op te gaan op de peenmarkt, daarmee verwijzend naar de wisselende kwaliteit van de peen. 

Al geruime tijd komen er steeds weer partijen peen boven water die weg moeten omdat ze niet meer te houden zijn. Nu we langzaam aan richting het einde van het seizoen gaan, lijken de problemen weer groter te worden. Een proefvracht is nog wel in orde, maar verwerkers geven aan dat een partij toch tegenvalt als je goed wen wel echt aan het spoelen bent. Sommige spoelers willen om die reden geen zaken meer doen op kistprijs, maar enkel op kilo's.

Het voorjaar is echter laat en de vroege peen zit nog lang niet overal in de grond. Voor telers die nog goede kwaliteit peen in de cel hebben liggen een bemoedigend signaal. En mogelijk mede een reden dat de industrie toch weer meer trekt aan de onderkant kwaliteit peen. Ze bieden relatief niet veel, maar ergens tussen de €50 en €70 per kist brengt die matige peen wel op. Aan de andere kant van het spectrum zit de goede peen. Peen geschikt voor de retail is er niet in overvloed. Veel spoelers met dergelijke klanten hebben daarvoor ook al behoorlijke posities. Incidenteel wordt er bijkocht voor boven de €200 per kist. Belgische en Duitse spoelers betalen voor b-peen die aan de fijne kant is, meer: tot circa €250 per kist. Wel moet worden gezegd dat het hier om relatief beperkte volumes gaat.

Vlees noch vis
Bij de peen in het middensegment - geen rommel, maar ook geen topkwaliteit - zit de grootste zorg. Deze peen gaat normaal in de bulkexport richting het Oostblok. Die export loopt niet goed. In het begin van het seizoen was de Nederlandse peen te duur of werd niet de kwaliteit geleverd die klanten verwachten. Nu klagen de Nederlandse spoelers dat ze om de oren geslagen worden met import peen uit het Middellandse Zeegebied. Egyptische peen wordt tegen scherpe prijzen aangeboden, maar daar valt op de kwaliteit nogal wat af te dingen. Peen uit Israël ligt daarentegen goed in de markt qua prijs-kwaliteitverhouding. 

Met dergelijk grote verschillen in de markt blijft het lastig een volledige weergave tot uiting te laten komen in de notering. De prijzen aan de onderkant en aan de bovenkant zijn uitschieters en daardoor niet representatief voor het gros van de peen dat wordt verhandeld. De DCA Notering voor zowel b- als c-peen blijft deze week gelijk op €32 tot €38 per 100 kilo. De spoelers die het puur van de export moeten hebben zitten laag in de dertig, terwijl spoelers met een klantenkring in Nederland rond de €40 zitten.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden