Na Pasen massaal zaaien

Ruim 440 hectare suikerbieten gezaaid

28 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

Inmiddels is er ruim 440 hectare suikerbieten in Nederland gezaaid. Daarvan lag 185 hectare in het zuidwesten. Suiker Unie verwacht dat bietentelers na de Paasdagen massaal gaan zaaien. 

Afgelopen maandag zat er 0,5 procent van het totale bietenareaal in de grond. Het koude voorjaarsweer houdt de uitzaai op. Arno Huijsmans, manager agrarische dienst Dinteloord: ‘Vergeleken met de afgelopen twee jaar is dat nogal wat later, omdat toen vrijwel alles rond dit tijdstip al was gezaaid. Afgezet tegen het vijfjarig gemiddelde valt de vertraging mee.’ 

Het zou zelfs nog kunnen uitkomen op 8 en 9 april wat de gemiddelde zaaidatum van de afgelopen vijf jaar was. ‘Mits we na Pasen massaal kunnen zaaien. Gezien de weersvoorspelling zit die kans er dik in.’ Door de straffe oostenwind en de zon droogt het land nu snel. Na het weekeinde gaat de temperatuur naar normale waarden, maar is er ook weer kans op neerslag. De koude grond is de enige reden om nog te wachten. Het IRS adviseert echter niet te lang te wachten, want dan is het misschien weer te nat. 

Hoe de vroeg gezaaide bieten eraf komen is afwachten. De eersten bieten dit jaar zijn op 3 maart in Halsteren (Noord-Brabant) gezaaid. De temperatuur lag daarna rond het vriespunt. Het risico van zaaien in koude grond is dat een deel van het zaad lang onderweg is en de energie mist om boven te komen, maar door de verwachte temperatuurstijging op korte termijn kan dit meevallen. 

Voor schieters is Huijsmans niet zo bang. ‘Het was te koud voor kans op schieters. Bij die temperatuur staat de stofwisseling in het zaad helemaal stil. Dat moet het zo’n 40 dagen tussen de 3 en 12 graden zijn.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden