Exportgebied toegelicht

Kunnen Nederlandse uien voldoen aan eisen Maleisië?

13 November 2017

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week kijken we naar Maleisië, de poort voor de uienhandel in Azië. Kunnen Nederlandse uien dit seizoen voldoen aan de kwaliteitseisen die Maleisië stelt en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Traditioneel gezien is Maleisië een goede afnemer van Nederlandse uien. Al decennialang worden er uien geëxporteerd naar Maleisië; die op hun beurt een deel weer doorvoeren naar andere landen in Azië. Hiermee vormt Maleisië de poort naar Azië. Maleisië voert de uien voornamelijk door naar Thailand.

(Tekst gaat verder onder de foto)Maleisië is 8 keer zo groot als Nederland (330.290 km2) en heeft 31 miljoen inwoners.  

Kwaliteit
Wanneer de export van Nederlandse uien richting Afrika (na de jaarwisseling) flink zal afnemen, is Maleisië een belangrijke bestemming. De kwaliteit van uien moet dan wel aan de eisen voldoen. Deze eisen liggen een stuk hoger dan in Afrika. Met name de huid van de uien is belangrijk. Maleisië vraagt gezonde uien, die goed in de huid liggen en een mooie kleur hebben.

Er zijn dit jaar veel problemen met de kwaliteit van Nederlandse uien. Desondanks is er erg veel aanbod in Nederland, waardoor er nog genoeg geschikte partijen voor Maleisië te vinden zijn.  

Slow start
In de beginmaanden van dit seizoen zijn er een stuk minder uien naar Maleisië geëxporteerd, in vergelijking tot vorig jaar in dezelfde periode. Tot en met week 42 is er dit seizoen 15.000 ton uien naar Maleisië geëxporteerd. Vorig seizoen werd er in deze periode 20.000 ton uien geëxporteerd.

Dit grote verschil is echter wel vertekenend. Vorig seizoen begon de export een stuk eerder. Namelijk in week 27, in tegenstelling tot week 31 van dit seizoen. Wel is het zo dat Nieuw-Zeeland lang aan de markt is geweest en aan het begin van dit seizoen een belangrijke concurrent was voor de Nederlandse uien.

Naast Nieuw-Zeeland, zijn ook India en China concurrenten voor de Maleisische markt. Vorig seizoen is er in totaal 61.000 ton uien naar Maleisië geëxporteerd. De export naar Maleisië is al jaren goed en zit sinds 2013 in de lift. De export begon dit seizoen later, maar loopt nu goed door. Het is een markt van duwen en trekken, waar meerdere concurrerende landen op de loer liggen.De exportcijfers van Maleisië zijn de afgelopen jaren flink toegenomen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden