Inside: Uienmarkt

Vraag naar grove uien neemt in week 6 toe

9 Februari 2018

De handel is deze week een stuk actiever op zoek naar grove uien. Dit wordt ook bevestigd door de prijshoudende stemming van beurs Emmeloord. Welke invloed heeft dit op de prijs van grove uien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming in de uienmarkt was deze week een stuk levendiger dan vorige week. Met name de interesse voor grove partijen is toegenomen. Beurs Emmeloord noteerde deze week een prijshoudende stemming. Dat geeft aan dat het aanbod kleiner, of gelijk, is aan de vraag. Vorige week noteerde Emmeloord nog een rustige stemming, wat inhoudt dat het aanbod groter of gelijk is aan de vraag.

Voor partijen met een fijne maatsortering is het nog steeds een lastige markt, maar voor de grove uien zijn nog genoeg bestemmingen te vinden. Ook Brazilië heeft de laatste weken een aantal containers afgenomen. Deze vraag zet zich nog niet door en de eerste uien moeten nog in Brazilië aankomen, maar het biedt hoop voor telers met mooie, grove uien.

Voor een aantal partijen is er deze week ook weer een dubbeltje betaald. Het gaat dan om de bovenkant van de markt, waarbij de uien erg grof en goed van kleur zijn.

Regionale beurzen
Beurs Emmeloord noteerde deze week een plus van €0,50 voor de grove uien. In Goes ging de bovenkant van de grove uien ook met €0,50 omhoog, maar ging de prijs aan de onderkant van de grove uien met €0,50 omlaag. Daardoor bleef de notering voor de grove uien in evenwicht. Wanneer alle 3 de regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, wordt er voor de fijne uien €5 tot €6,50 genoteerd en voor de grove uien €5,50 tot €9,50.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs laat in week 6 weer een stijging zien.

Hoeveel goede partijen zijn er nog?
Het CBS heeft deze week de definitieve oogstraming bekendgemaakt. Hierbij kwam het zaaiuienareaal uit op 26.123 hectare, wat 567 hectare minder is dan de eerdere schatting in oktober. Dit betekent dat de schatting van de bruto-opbrengsten met 4% zijn gereduceerd en nu uitkomen op 1.453 miljoen ton.

Er zijn dus minder uien dan voorheen werd gedacht. Tel hierbij op dat er ook nog veel partijen door kwaliteitsproblemen zijn afgevallen. De vraag is hoeveel gezonde partijen met mooie en grove uien er nog over zijn. Het zou zomaar kunnen dat het verschil tussen de grove en de fijne uien de komende weken nog een flinke stap gaat maken.Het CBS maakte deze week de definitieve oogstraming bekend.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden