Inside Uien

Eindelijk Nederlandse uien naar Senegal

31 Augustus 2018

Al geruime tijd lagen er 2 boten met uien te dobberen voor de kust van Senegal en woensdag 29 augustus mochten die boten eindelijk aanmeren. Het feit dat de grens van Senegal nu geopend is, is goed nieuws voor de Nederlandse export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na weken van gesteggel is de grens woensdag 29 augustus geopend. De uien die nu Senegal binnenkomen, betreffen voornamelijk plantuien en die zijn al een poosje onderweg. Wat de kwaliteit van deze uien is, blijft gissen. Het feit dat de markt nu geopend is, kan de export wel een enorme boost geven.

Exporteurs zijn momenteel bezig met het laden van nieuwe boten. Het volume zal mede afhankelijk zijn van de kwaliteit van de uien die nog op voorraad liggen. Op dit moment doen ook de overige bestemmingen in Afrika (voornamelijk Ivoorkust) goed mee.

Doordat de export beter verloopt, is de stemming in de uienmarkt wat vriendelijker. Althans, voor de grovere partijen, waarvan deze week meerdere zijn ingekocht (met name in Flevoland). Voor de partijen met een fijne sortering is het lastiger. Er is namelijk genoeg middelmaat beschikbaar, waardoor er nauwelijks op dergelijke partijen wordt gelopen.  

Brede notering
De 3 regionale beurzen zijn eensgezind in hun noteringen voor de sortering 0% tot 30% grof, waarmee deze uitkomt €15 tot €17. Wanneer alle 3 de regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, wordt voor de 30% tot 60% grof €17 tot €22 genoteerd en voor de €60% opwaarts €20 tot €26.

Hiermee zijn de verschillen tussen de sorteringen gigantisch. Tussen de bodem van de 0% tot 30% grof en het plafond van de 60% opwaarts zit een verschil van €11. Het geeft aan hoe groot de verschillen dit jaar zijn.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Een overzicht van de noteringen van Beurs Emmeloord over de jaren heen.

Ook deze week zijn er uien gerooid. Het beeld van een opbrengst die minimaal 30% minder is dan vorig jaar, wordt steeds hardnekkiger. Met name in Zeeland zijn de opbrengsten op sommige plekken zeer slecht. Percelen die omgeploegd worden, zijn met name in Zeeuws-Vlaanderen geen uitzondering.

Plantuien
De markt voor plantuien loopt langzaamaan op zijn einde. De verwerkers kopen nauwelijks nog plantuien. Zij stappen over op zaaiuien of hebben nog plantuien in voorraad. De regionale beurs in Goes stopt daarom vanaf deze week met hun notering voor plantuien af land.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden