Shutterstock

Inside Uien

Weinig telers profiteren van sterke prijzen

21 September 2018

De uienprijzen zijn de laatste weken fiks gestegen. Nu de uien grotendeels van het land zijn, krijgen telers duidelijkheid over hun opbrengsten. Deze vallen overal tegen, waardoor slechts een klein percentage van de telers kan profiteren van de hoge prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het goede weer hebben veel telers de uien in week 38 gerooid. Ook daar valt op dat de opbrengsten enorm tegenvallen. Ook percelen die er op het oog goed uitzien, halen niet de verwachte opbrengsten. Daarom wordt de gemiddelde opbrengst steeds verder verlaagd.

Uit de laatste berichten blijkt dat de opbrengsten gemiddelde 40% tot 50% lager zijn, in vergelijking tot vorig jaar. Dat zou betekenen dat er dit jaar 700.000 tot 900.000 ton uien beschikbaar komt.

Vaste stemming
De stemming onder de telers is op het moment erg vast. Het 'gedwongen aanbod' lijkt grotendeels uit de markt en de telers zijn niet van plan om hun uien zomaar te verkopen. De hoge prijzen die nu betaald worden, zijn voor veel telers slechts een doekje voor het bloeden.

De opbrengsten van minder dan 10 hectare zijn in het zuidwesten van het land geen uitzondering meer. Hiermee zetten de hoge uienprijzen van dit jaar geen zoden aan de dijk.

Rustige markt
Er wordt niet veel gelopen op de uienmarkt. Dit is eind september/begin oktober echter wel een bekend verschijnsel. Daarbij loopt ook de export niet goed door. De afzetbestemmingen moeten wennen aan de hoge Nederlandse baalprijzen. Daardoor proberen deze afzetbestemmingen alternatieven uit.

Daar waar Nederland de mondiale uienmarkt doorgaans als gatenvuller bedient, proberen de andere producerende landen nu te profiteren van de hoge Nederlandse baalprijzen.

Grote verschillen in beursprijzen
De verschillen in de uienprijzen zijn enorm groot. Het verschil tussen de onderkant van de notering voor 0% tot 30% grove uien en de bovenkant van de notering van de 60% opwaarts is momenteel €16. Dit geeft de situatie op de markt duidelijk weer. De verschillen in de opbrengsten, grofte en kwaliteit is dit jaar namelijk erg groot.

Wanneer de 3 regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 0% tot 30% grove uien €15 tot €22 genoteerd en voor de 30% tot 60% grove uien wordt €20 tot €26 betaald. Beurs Goes en Middenmeer zetten deze week de €30 op het bord.

Zij noteren voor 60% opwaarts namelijk €25 tot €30. De regionale beurs in Emmeloord noteerde zelfs €26 tot €31 voor deze notering. De regionale beurzen in Emmeloord en Middenmeer laten wekelijks de stemming in de uienmarkt zien. Zij noteren beiden een vaste stemming. Dit houdt in dat er meer vraag is dan aanbod.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden