Inside Uien

De uienmarkt is momenteel loeiheet

16 November 2018

Terwijl op verschillende plaatsen in Nederland de ijskrabbers te voorschijn zijn gehaald, is de uienmarkt loeiheet. De stemming onder telers is al geruime tijd sterk en de stemming onder de verwerkers en exporteurs is met name de afgelopen 2 weken sterk toegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opgelopen baalprijzen en sterke export zorgen ervoor dat de handel vertrouwen in de markt heeft. Aangezien er dit jaar een groot tekort is aan uien proberen zij met man en macht uien in handen te krijgen. Er worden vooral uien op termijn gekocht. De meeste 'bonnetjes' die nu geschreven worden, zijn voor levering januari of februari. En voor deze partijen wordt steeds dieper in de buidel getast.

Niet alleen de boerenprijzen hebben deze week een stap gemaakt, maar ook de baalprijzen zitten in de lift. Voor de middelsortering wordt in de baal €45 betaald en de 60 tot 80 millimeter gaat inmiddels richting de €50. De drielingen kunnen 1 partij behoorlijk naar beneden halen, voor deze maatsortering wordt in de baal rond het kwartje betaald.

25.000 ton per week
Het exportcijfer van week 43 geeft wederom een exportweek met cijfers boven de 25.000 ton aan. Met name de 'gebruikelijke' bestemmingen uit Afrika nemen fanatiek Nederlandse uien af. Deze bestemmingen zijn ook goed aan de markt, waardoor de verwachting is dat er ook tussen week 43 en week 47 een gemiddelde export van 25.000 per week wordt aangehouden.

Beursprijzen maken reuzenstappen
De 3 regionale beurzen noteren allen een flinke stijging, ten opzichte van vorige week. Vooral in Middenmeer en Emmeloord worden flinke stappen gezet. In Middenmeer stijgen de 60% grove uien met €5 en in Emmeloord stijgen de 30% tot 60% grove uien met maar liefst €6.

Leggen we de 3 beurzen naast elkaar, dan wordt voor de fijnste sortering €23 tot €30 betaald, voor de 30% tot 60% grof €25 tot €37 en voor de 60% opwaarts €34 tot €40.

De regionale beurzen maken flinke stappen omhoog.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden