Agrifoto

Inside Uien

Meeste Nederlandse uien liggen achter de planken

27 September 2019

De meeste uien in Nederland zijn aan het einde van de maand september binnengereden en het merendeel hiervan zal op de wereldmarkt verkocht worden. Hoe loopt de export?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienexport beweegt meer en meer in golfbewegingen. Aangezien veel markten in korte tijd grote volumes Nederlandse uien op de kade hebben ontvangen, is de vraag nu weer rustiger. Prijstechnisch gezien hebben de exporteurs een groot voordeel ten opzichte van concurrenten, waardoor verwacht wordt dat de vraag op korte termijn weer aantrekt.

Naar schatting is 85% van de uienoogst inmiddels binnengereden. Vooral in het zuidwesten zitten al veel uien achter de planken. In het noorden en oosten van Nederland zijn telers iets later, maar ook hier schiet de oogst goed op.

Voldoende aanbod
Doordat veel uien zijn binnengereden, hebben verwerkers en exporteurs voldoende aanbod ter beschikking. Dit zorgt er tevens voor dat er weinig daghandel is. De baalprijzen staan bovendien lichtelijk onder druk. Deze bevinden zich in een prijsrange tussen de €16 en €18, afhankelijk van de bestemming en maatsortering.

In de beursnoteringen verandert deze week niets. De 3 regionale beurzen noteren onveranderd op alle uitgebrachte noteringen. De regionale beurs in Emmeloord gaf daarentegen wel een andere marktstemming aan. Zij noteerde een flauwe markt, wat betekent dat het aanbod groter is dan de vraag.

Stemming Uitleg
Flauw Het aanbod is groter dan de vraag.
Rustig Het aanbod is groter dan of gelijk aan de vraag.
Prijshoudend Het aanbod is kleiner dan of gelijk aan de vraag.
Vast Het aanbod is kleiner dan de vraag.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden