D. Pimborough / Shutterstock.com

Inside Uien

Hoe verloopt de uienexport naar Afrika?

4 September 2020

Bij de uienexport richting Afrika ligt de focus vaak op Senegal. Er zijn echter meer landen in Afrika die zich doorgaans in de top van de exportlijsten bevinden. Hoe verhouden deze bestemmingen zich ten opzichte van vorig seizoen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is momenteel eenrichtingsverkeer op de exportmarkt voor Nederlandse uien. Het zijn met name de West-Afrikaanse bestemmingen die naar Nederlandse uien vragen. Het verhaal van Senegal is bekend, nu de markt open is worden er veel uien op de kades gezet waardoor Senegalese importeurs (te) ruim beschikking hebben over Nederlandse uien. Er zijn echter meerdere bestemmingen uit Afrika die zich doorgaans inde top van de exportlijsten mengen.

Stijgende afzet
In volgorde van afname grote zijn tijdens de eerste seizoenshelft Ivoorkust, Guinee, Mauritanië, Mali, Gambia en Congo doorgaans goede afnemers van Nederlandse uien. De meest recente exportcijfers zijn van week 33 (de exportcijfers lopen drie weken achter). Wanneer deze cijfers vergeleken worden met vorig seizoen dan neemt alleen Guinee dit seizoen minder uien af. Het seizoenstotaal van deze 6 Afrikaanse bestemmingen staat in week 33 op 37.180 ton, dit is 9.161 ton meer dan vorig seizoen.

Hoewel de vraag vanuit Afrika de verpakkers het nodige werk oplevert, is het erg rustig op de boer. Veel aangekochte uien worden op korte termijn binnengereden waardoor er momenteel voldoende positie is bij de verwerkers. De markt is momenteel nog zoekende waardoor verwerkers een afwachtende houding aannemen.

Baalprijzen plantuien onder druk
Veel exportbestemmingen stappen over op de zaaiuien. Omdat er bij verwerkers nog posities zijn in plantuien, staan de baalprijzen van de plantuien onder druk. De baalprijzen voor plantuien liggen een paar euro onder de baalprijzen van zaaiuien en de baalprijzen van de zaaiuien blijven redelijk stabiel. Een overzicht van de baalprijzen van de zaaiuien vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

De drie regionale beurzen noteren deze week alleen nog maar voor zaaiuien. De noteringen laten ten opzichte van vorige week en negatief verschil zien. Met name de notering in Emmeloord viel hierbij op. Voor de 30-60% groftesortering komt men in Emmeloord uit op €9 tot €11 en voor de 60% opwaarts sortering €9 tot €12.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden