Shutterstock

Analyse Uien

Het is werken om klanten voor uien te vinden

8 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Van een uienmarkt waar de telers heer en meester waren komen we nu meer in de situatie waar de koper het laatste woord krijgt. Dat is wel omschakelen na de laatste anderhalf jaar waar het niet op leek te kunnen in de Nederlandse uiensector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ieder jaar is anders, en als je denkt dat bepaalde factoren wel erg lijken op die in een seizoen uit het verleden reageert de markt toch weer anders. Als dat ergens blijkt dan is dat wel op de uienmarkt dit seizoen. Het leek er heel lang op dat we richting het voorjaar nog wel een opleving zouden krijgen. Niet voor niets dat er nog vrij lang zaken op de teler werden gedaan voor rond de €50 levering maart. Nu het maart is valt de afzet tegen. Orders uien voor de start van de ramadan zorgden voor nog wat extra export naar landen buiten Europa de voorbije weken. Nu dat wegvalt is het te rustig in de uienexport.

Gaten vullen
Als er ergens ook maar wat ruimte lijkt te komen zijn exporteurs daar als de kippen bij. "Normaal zijn we de gatenvullers op de internationale uienmarkt en nu zijn we bij gebrek aan gaten maar drempels aan het leggen", aldus een sorteerder. Iemand vinden die de uien wil hebben is in tegenstelling tot vorig seizoen absoluut geen vanzelfsprekendheid. Goede (vaste) relaties voor zowel de teler als de sorteerder en diens eindklanten kunnen een groot verschil maken.

Prijzen staan zowel op de boer als in de baal onder druk maar dat helpt niet echt om meer vraag te creëren. Aanbod van uien die weg moeten omwille van kwaliteit blijft een probleem. Vooral kiem is een grote boosdoener en dat kan heel onverwacht en heel snel de kop opsteken. Regelmatig controleren zit toch niet bij iedereen in het systeem. Dan wordt snel gedacht aan telers, maar ook sorteerders vergeten nog weleens langs te gaan bij een cel die ze gekocht hebben.

De DCA-notering Baalprijs Uien laat wederom een daling zien. Het zijn vooral de middels waar de schoen wringt. Sorteerders moeten er vanaf, maar er zijn maar weinig klanten die ze willen hebben. Wanneer er wat gesmokkeld wordt met de maten en middels effectief 45 60 gesorteerd worden is €35 voor kopers een brug te ver. Niet zelden gaat het overigens om partijen waar een eerste teken van kiem de kop op steekt. Die durven exporteurs ook niet over zee te sturen. Alleen de topkwaliteit supers geschikt voor Zuid-Europa blijven nog heel behoorlijk in de benen met prijzen die nog net boven de €50 uit komen. De prijsrange blijft dus onverminderd groot.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden