VVD levert in peiling in

CDA weer helemaal terug als boerenpartij

11 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het CDA kan tijdens de komende Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart rekenen op de meeste boerenstemmen. Van de agrarische ondernemers geeft 49,4 procent de voorkeur aan deze partij. De VVD is de tweede partij met 18,1 procent, maar dit is lager dan de vorige peiling.

49,4

procent

van de boeren kiest voor CDA

Dit blijkt uit een online inventarisatie van AgriDirect onder 500 agrarische ondernemers. Naast de keuze voor de bekende landelijke partijen, gaat 3,6 procent van de boerenstemmen uit naar één van de provinciale partijen. Met name de inwoners van Noord-Nederland hebben vertrouwen in de provinciale partijen (8,9 procent). In het zuiden van Nederland gaat de minste steun uit naar deze partijen (0,9 procent).

Binnen alle delen van Nederland is het CDA de meest gekozen partij. Met name in het zuiden, waar ruim 60 procent van de agrarische ondernemers op het CDA zegt te gaan stemmen. Vorig jaar zou 44,7 procent van de boeren bij een mogelijke parlementsverkiezing voor het CDA hebben gekozen. Het vertrouwen in de VVD is in het afgelopen jaar licht afgenomen.

Ook de SGP, de ChristenUnie en de PVV verliezen in aandeel onder de agrarische ondernemers. Het aandeel van de PvdA, de partij van de huidige staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma, daalt naar 0,5 procent. Sinds 2002 voert AgriDirect in aanloop naar nieuwe verkiezingen peilingen uit. Op basis hiervan kan een indicatie worden gegeven van het verloop van de stemvoorkeuren van de Nederlandse land- en tuinbouwers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden