Arjazon in biomassa

Uienverwerker biedt uitweg deel uienmassa

3 April 2012 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl sommige uientelers nog steeds geloven in een mogelijke opleving van de uienmarkt, komt uienverwerker Arjazon met een oplossing voor een deel van de gigantische voorraden die nog in de bewaarplaatsen liggen. Onder de handelsnaam ‘biomassa.eu’ benut het Kruiningse bedrijf vrijkomende uienresten voor biomassa. 

Het idee om de organische reststroom die vrijkomt bij het sorteren en verpakken van uien te benutten ontstond 2 jaar geleden. Decennialang ging deze stroom retour naar de akkers om te worden toegepast als bodemverbeteraar. Arjazon Uienhandel uit Kruiningen weet deze kostenpost nu om te buigen naar een batenpost.

Zij vond diverse afzetkanalen voor de vrijkomende uienresten. Denk aan co-vergistingsinstallaties voor de productie van biogas en verbrandingsinstallaties voor de productie van elektriciteit en warmte. Arjazon zag perspectief voor de handel in biomassa en zocht verder dan alleen reststromen uit de uiensector.

Naast stromen uit de voedingsindustrie en landbouwsector waaronder kaf, peulen, pitten, vellen, schillen en groenten en fruit dat niet meer aan de eisen voldoet blijken ook snoeihout, bermmaaisel, gft-afval en allerlei andere biomassastromen vaak onbenut. Bovendien blijven na bewerkingsstappen van biomassa weer opnieuw reststromen over, zoals digestaat. 

Vanwege het enorme potentieel en markt heeft Arjazon de biomassa-activiteiten verzelfstandigd onder de handelsnaam ‘biomassa.eu’. Via een digitale marktplaats worden leveranciers en afnemers van biomassa bij elkaar gebracht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden