NMa: bewijs kartel in 2009

Miljoenenboete voor zeven uienhandelaren

4 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft zeven uienhandelaren beboet wegens verboden kartelafspraken. De bedrijven probeerden de prijs van uien op te drijven, meldde de NMa maandag. De bedrijven krijgen samen ruim 4 miljoen euro aan boetes opgelegd.

De uienhandelaren maakten in 2009 afspraken over de vernietiging van delen van reeds ingezaaide akkers. Zo verkleinden ze het aanbod, waardoor de prijs voor uien omhoog ging. Het gaat om Triumfus Onion Products Onion Sets, TOP Cultures France, M. Maas Kruiningen, Steketee Yerseke, A.C. Mosselman, Handelmaatschappij Kesselaar, Agpro Onions en Rijk Onion Sets. Het kartel is aan het licht gekomen door anonieme tips, zo meldt de NMa.

"Om het eens te worden over die vernietiging van plantuien en om er zeker van te zijn dat de karteldeelnemers zich aan de afspraken hielden, werd concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld", aldus de NMa.

Van de totale omzet van de betrokken bedrijven wordt 60 procent behaald binnen de Europese Unie. De hoogte van de boete is op deze Europese omzet gebaseerd. Eerstejaars plantuien worden gebruikt als pootmateriaal voor tweedejaars plantuien, die voor consumptie geschikt zijn. De zeven ondernemingen zijn samen goed voor 80 procent van het aanbod van eerstejaars plantuien in Nederland.

Bron: ANP

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NMa
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden