Grote strooier Bogballe

Kunstmeststrooier besturen via tablet

29 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het Deense Bogballe specialiseert zich volledig op kunstmeststrooiers en is hier uniek mee. Met hun nieuwste model, de M6W, claimen ze de grootste gedragen kunstmeststrooier op de markt te hebben. Hij heeft een laadcapaciteit van maarliefst 5,5 ton.

De strooier wordt aangedreven via de aftakas en kan tot maximaal 42 meter breed strooier. De fabrikant raadt aan dat de machine het beste achter rupstrekkers gebruikt kan worden, omdat die het hoge gewicht in de hef beter aankunnen. Volgens Bogballe is de gedragen strooier een goed alternatief voor een getrokken machine, omdat deze veel duurder is. Doordat je gebruik maakt van een rupstrekker kun je in het voorjaar ook eerder aan de slag, omdat je met wielen veel meer sporen rijdt.

De BogBalle M6W is uitgerust met GPS sectieafsluiting, die het bedrijf zelf ontwikkeld. Deze werkt iets anders dan bij concurrenten Amazone en Kverneland. Zo draaien de strooischijven met de klok mee en gooien de meststof naar binnen toe. Hierdoor krijg je een strooibeeld van twee halve manen, in een band van 180 graden. Door één kant af te sluiten wordt het strooibeeld niet beïnvloed, zegt Bogballe. Om een variabele sectieafsluiting mogelijk te maken gebruikt Bogballe wel een vergelijkbare techniek. Twee actuators regelen de positie van de uitstroomopening en de plek waar de kunstmest op de schijf valt. Dit houdt in dat, hoe verder de korrels op de schijf vallen, des te korter de strooiafstand wordt. Om kopakkers te strooien verander je bij Bogballe de draairichting van de schijf.

Interessant is de manier waarop deze nieuwe strooier zal worden bediend. Bogballe kiest er namelijk voor zelf geen dure terminal te ontwikkelen of in te kopen maar gebruik te maken van tablets. In de toekomst kun je de gratis app van Bogballe downloaden om de machine aan te sturen. Volgens de fabrikant is dit niet alleen een hele goedkope optie maar ook het verzenden van gegevens naar het kantoor is een stuk gemakkelijker. De aansturing is draadloos maar je hebt wel Bogballe"s Calibrator Zurf box en een GPS antenne nodig. Die in je tablet is namelijk niet accuraat genoeg.

De 5,5 ton kunstmeststrooier zal bruto een dikke 30.000 euro gaan kosten. Sectieafsluiting kost ongeveer 2.900 euro extra.

 

Bron: Farmers Weekly

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden