Recessiekans bijna 40 procent

IMF nóg somberder over eurozone

8 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het is herfst en dat betekent onder meer dat de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op de agenda staat. En dat op zijn beurt betekent dat er nieuwe voorspellingen komen over economische groei in de wereld.

Dit jaar is het beeld weer eens zoals het weer in Nederland afgelopen dagen: depressief. De economie van de eurozone zal volgens het IMF dit jaar met 0,8 procent aandikken. Daarmee is het IMF behoorlijk somberder dan een half jaar geleden, toen het uitging van iets meer dan 1 procent groei dit jaar. Volgend jaar verwacht het IMF 1,3 procent groei.

Hoe anders is het voor de Verenigde Staten. Daar verhoogden de economen van het IMF de groeivoorspelling met 0,5 procentpunt naar 3,1 procent groei dit jaar.

Telkens wanneer het IMF wees op de risico’s voor zijn verwachtingen, denk daarbij aan de oorlog in het Midden-Oosten of de spanningen tussen Oekraïne en Rusland, dreigen de gevolgen vooral voor de eurozone fors te zijn.

30

procent

is de kans op deflatie in de eurozone

Hoewel men in Washington, waar het hoofdkantoor van het IMF te vinden is, dus 0,8 procent groei verwacht voor dit jaar in de muntunie, schatten de IMF-economen de kans op een recessie hier op bijna 40 procent. Kans op deflatie, dalende prijzen die volgens het IMF, de Europese Centrale Bank (ECB) en bijna alle beleidsmakers en economen funest zouden zijn voor economische ontwikkeling in de eurozone, is met 30 procent slechts iets kleiner.

Al met al ziet het ernaar uit dat de eurozone een lastige periode  blijft meemaken. Dat betekent wel dat de kans dat de ECB het monetaire beleid nóg ruimer zal maken, groot blijft net als de kans dat de Fed de rente juist zal verhogen. Het zou in zo’n omgeving niet verbazen als EUR/USD de komende maanden per saldo blijft dalen en zowel de kortetermijn- als de lanngetermijnrentes in de eurozone onder neerwaartse druk blijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden