Lage olieprijs groot probleem

Rusland lijdt onder sancties van EU en VS

10 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten enerzijds en Rusland anderzijds hebben ingesteld, zijn niet alleen bij de Nederlandse landbouwondernemers te voelen. Ook Rusland lijdt er steeds meer onder.

Een van de gevolgen van de sancties tegen Rusland is dat er inmiddels een tekort aan dollars bestaat in het land. Dat is een probleem omdat veel Russische bedrijven in het verleden leningen hebben afgesloten in dollars. Een deel van die leningen moet de komende tijd afbetaald worden. Volgens schattingen van de Russische centrale bank gaat het om 55 miljard dollar tussen nu en 31 december dit jaar.

104

dollar

per vat olie heeft Rusland nodig

Sommige bedrijven willen die leningen aflossen terwijl andere bedrijven nieuwe leningen afsluiten om oude af te betalen. Beide gaan door de sancties niet zonder slag of stoot. Bedrijven die nieuwe leningen willen afsluiten krijgen dat bij buitenlandse banken door de sancties moeilijker voor elkaar of tegen een hogere rente.

Bedrijven die hun oude leningen willen aflossen, moeten dollars hebben. Die vraag in combinatie met minder aanbod zorgt ervoor dat de Russische roebel behoorlijk in waarde is gedaald de afgelopen tijd. Dat jaagt bijvoorbeeld de toch al hoge inflatie in het land verder op, waardoor de koopkracht van de Russische huishoudens daalt.

Dat is de reden waarom de Russische centrale bank op de valutamarkt intervenieert om een verdere daling van de roebel te voorkomen. Alleen al sinds het begin van deze maand heeft de centrale bank naar verluidt ruim 5 miljard dollar daarvoor gebruikt.

Door die interventies dalen de Russische deviezenreserves wel hard. Die zijn afgelopen maanden al met bijna 60 miljard dollar afgenomen. Deviezenreserves dalen omdat wanneer de Russische centrale bank de roebel wil steunen, die op de valutamarkt roebels koopt (zodat de vraag ernaar stijgt) en dollars verkoopt (om het aanbod ervan te verhogen).

Darnaast zorgt de dalende olieprijs voor extra overlast in Rusland. Minstens de helft, en volgens onafhankelijke experts zelfs bijna 80 procent, van de inkomsten van de Russische overheid is gerelateerd aan olieverkopen. De prijs van een vat olie is deze week voor het eerst in ruim twee jaar tijd onder de grens van 90 dollar per vat gedaald.

Analisten van de Russische Sberbank hebben berekend dat Moskou een olieprijs van om en nabij 104 dollar per vat nodig heeft om overheidsbegroting in evenwicht te houden. Hoe verder de olieprijs onder 104 dollar ligt, hoe groter het begrotingstekort. Men kan zich afvragen of Rusland, bij een lage of verder dalende olieprijs zich überhaupt kan veroorloven sancties in stand te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden