Bijna 4.000 dollar aan reserves

China gaat bouwen om economie te helpen

22 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Een lange tijd was een aantal zaken vanzelfsprekend zoals dat de zon opkomt in het oosten, de rente die een agrarische ondernemer betaalt op een lening weinig te maken heeft met de historisch lage rente van de Europese Centrale Bank (ECB)….en dat de Chinese economische groei zeer hoog blijft, kwartaal na kwartaal.

Dat laatste is sinds kort niet meer vanzelfsprekend. In de maanden achter ons groeide de economie van de Aziatische gigant met iets meer dan 7 procent, wat het laagste groeipercentage is in vijf jaar tijd. Er bestaat grote onzekerheid over de ontwikkeling van de Chinese economie in de kwartalen en jaren die voor ons liggen.

Die onzekerheid is er niet alleen onder beleggers en analisten in het Westen. Ook de Chinese overheid ziet de bui al hangen. Peking kan echter proberen een verdere afkoeling te voorkomen. De Chinese regering neemt het zekere voor het onzekere en komt in actie.

4000

miljard

dollar heeft China de afgelopen jaren bijeen gespard

Zo wordt 24,5 miljard dollar vrijgemaakt om vijf luchthavens en drie nieuwe spoorlijnen aan te leggen. Afgezien van het feit dat dat voor veel banen zal zorgen tijdens de bouw ervan, zullen verschillende regio’s van het enorme land beter met elkaar verbonden worden. Dat zorgt ervoor dat goederen op termijn goedkoper vervoerd kunnen worden maar ook dat bedrijven uit China en uit andere landen in regio’s kunnen gaan investeren die tot nu toe minder interessant waren maar door deze ontsluiting interessanter worden. En dat levert op termijn nieuwe banen op.

Ook kondigde de regering in Peking aan nog meer investeringsplannen op het gebied van watermanagement, internetinfrastructuur en milieubescherming te hebben.

In tegenstelling tot de Europese landen die ook allerlei investeringen willen doen maar daar geen geld voor hebben en het dus moeten lenen, zit China in een veel betere positie. Het land heeft een spaarpot van bijna 4.000 miljard dollar. De overheid heeft een begrotingstekort van circa 2 procent (ter vergelijking, het tekort van alle eurolanden samen is 2,9 procent van de totale economie) en een staatsschuld van circa 55 procent van de Chinese economie. Dat is aanzienlijk lager dan de staatsschulden in Europa en de Verenigde Staten waar het leeuwendeel van de landen een schuld van tussen 70 en ruim 100 procent van het bruto binnenlands product heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

China
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden