Landbouwsubsidie onterecht

Nederland moet miljoenen terugbetalen aan de EU

6 November 2014 - Edin Mujagic

Elk jaar vloeit er veel geld uit de begroting van de Europese Unie (EU) naar de lidstaten. Een groot deel heeft betrekking op de landbouwsector, zoals subsidies.

In 2011 kreeg Nederland van ‘Brussel’ te horen dat het 22,7 miljoen euro van het ontvangen landbouwgeld terug moest storten. De Nederlandse overheid gaf dat bedrag aan telersvereniging FresQ. Die vereniging gebruikte het vervolgens om de kosten van het bedrukken van verpakkingen te bekostigen.  Volgens de EU was dat geld daar niet voor bedoeld en Nederland moest het dan ook terugbetalen.

22,7

miljoen

euro moet Nederland overmaken aan de Europese Unie 

Den Haag was het daar niet mee eens en stapte naar het Europese Hof van Justitie. In 2013 oordeelde dat Hof dat Nederland moest betalen. Vandaag bleek dat Nederland ook in hoger beroep de zaak verliest. Het Europese Hof van Justitie bevestigde de uitspraak uit 2013.

Dit betekent een extra uitgave voor de Staat. Nederland kreeg onlangs al een naheffing van 642 miljoen omdat nieuwe cijfers uitwijzen dat de Nederlandse economie groter is dan men had gedacht. Elk jaar berekenen statistici hoe groot de economie van elke EU-lidstaat is. De jaarlijkse afdracht aan de EU is een percentage daarvan. Als achteraf blijkt dat bijvoorbeeld de Nederlandse economie groter is dan gedacht, betaalt Nederland bij en als de economie kleiner is dan men in de boeken had staan, krijgt Nederland geld terug. Dit gebeurt overigens elk jaar. Het enige verschil nu is dat de statistici in de EU een nieuwe methode hebben toegepast voor de berekening van hoe groot een economie is en dat voor de afgelopen 20 jaar hebben gedaan. Dat verklaart het hoge bedrag van 642 miljoen euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden