Wind tegen voor wereldeconomie

Economie China koelt verder af

13 November 2014 - Edin Mujagic

In het derde kwartaal van dit jaar groeide de Chinese economie met 7,3 procent. Zeer hoog naar Westerse standaarden maar voor China was dat de laagste groei in vijf jaar tijd. Gezien het belang van de Chinese economie in de wereldeconomie – de Duitse export naar China is bijvoorbeeld een belangrijke bron van groei voor de grootste economie van de eurozone – is het dé vraag of de relatief zwakke groei tussen juni en oktober iets eenmaligs is of het begin van een periode van afkoeling.

Er komen steeds meer tekenen dat dat laatste het geval is. Bedrijfsinvesteringen zijn in de eerste tien maanden van dit jaar met 15,9 procent gestegen. Dat is de laagste toename sinds eind 2001. Ook de groei van de productie in de fabrieken door heel China is relatief laag geweest afgelopen maand. Winkeliers melden ondertussen dat de verkopen met 11,5 procent zijn gestegen. Sinds 2006 is de stijging van de verkopen niet zo laag geweest.

Veel analisten houden er sterk rekening mee dat de economische groei in het vierde kwartaal van dit jaar in China, net als in het derde kwartaal, laag zal zijn. Dat kan verregaande gevolgen hebben voor de Westerse economieën.

Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat bij een afkoeling van de Chinese economie de Fed, de Amerikaanse centrale bank, laat doorschemeren dat ze de officiële rente later en langzamer dan velen nu verwachten, zal verhogen. Dat weer kan de dollar minder aantrekkelijk maken en de koers van EUR/USD een tijdlang omhoog duwen. Aangezien de export zeer belangrijk is voor de eurozone, en zeker voor de agrarische sector nu de Russische markt op slot zit, kan een sterkere euro de toch al weinig rooskleurige vooruitzichten voor de economie van de eurozone verder verslechteren. Dat is iets wat vervolgens het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) ongetwijfeld zou raken.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

China
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden