Biggenmarkt verkrapt

Verdere daling beursprijs varkens blijft uit

9 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de varkensmarkt nog altijd onder druk staat, blijven verdere dalingen van de varkensprijzen in week 3 uit. Op de biggenmarkt is de situatie aan het verbeteren, maar tot prijsstijgingen leidt dat vooralsnog niet, zo blijkt uit het overzicht van beursprijs.nl.

De Duitse varkensprijs stabiliseerde voor week 2/3 vrij onverwachts. Hoewel aan het begin van week 2 nog geruchten gingen dat Duitse partijen een verlaging van drie cent wilden afdwingen, bleef de notering onveranderd. De Nederlandse beursprijs blijft hierdoor ook stabiel in week 3. De prijs van geslachte varkens blijft staan op 1,19 euro en de notering van levende varkens blijft met 0,92 euro, eveneens onveranderd.

De stabilisering van de prijzen is, gezien de omstandigheden, een opsteker voor de varkensmarkt, maar de markt staat nog altijd onder druk. Hoewel overschotten afnemen, zijn nog niet alle slachterijen bij en daarnaast is het varkensaanbod aan de ruime kant. In Nederland is de situatie naar verluidt beter dan in Duitsland, waar slachterijen nog altijd morren over het huidige prijsniveau.

Ook de biggenmarkt merkt dat de varkensprijs op een laag niveau staan. Het aanbod van biggen is vrij beperkt en de vraag is voorzichtig aan het toenemen, waarbij ook de export richting Zuid-Europa gestaag aantrekt. Het afnemende aanbod en de toenemende vraag zorgt voor een krappere biggenmarkt. Het ziet er echter niet naar uit dat dit al in week 3 tot een verhoging van de beursprijs biggen leidt. Mesters vragen wel meer naar biggen, maar wanneer meer geld moet worden betaald voor de biggen haken nog teveel mensen af. Hierdoor wordt voor week 3 ‘onveranderd’ afgegeven als mutatie voor de beursprijs biggen.

De zeugenmarkt staat eveneens onder druk, maar dit leidt niet tot verdere prijsdalingen. De notering van geslachte zeugen blijft staan op 0,87 euro en de prijs van levende zeugen noteert 0,69 euro, wat eveneens onveranderd is. De druk op de zeugenprijzen komt van een vrij ruim aanbod en een betrekkelijk kleine vraag.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden