Advertorial

Gratis bezwaar tegen de WOZ-waarde

1 Maart 2015

WOZ waarde vaak onjuist

De WOZ waarde van agrarische bedrijven wordt vaak te hoog bepaald. Daarnaast is de aanslag OZB voor agrarische objecten onevenredig hoog. Dit stelt Previcus Vastgoed, marktleider op het gebied van WOZ taxaties.

De gemeente bepaald de WOZ waarde van agrarische bedrijven veelal van achter het bureau. De agrarische gebouwen worden berekend op basis van een standaard tabel uit de landelijke taxatiewijzer. Door deze globale inschatting blijven veel omstandigheden zoals achterstallig onderhoud, asbest maar ook beperkte uitbreidingsmogelijkheden buiten beschouwing. Daarnaast blijkt uit verschillende gerechtelijke uitspraken dat de taxatiewijzers van de gemeente vaak niet of nauwelijks aansluiten op de veranderende agrarische markt. Laat de WOZ waarde daarom goed controleren.

Vrijstellingen
Bij het waarderen van agrarische objecten moet rekening worden gehouden met de verschillende vrijstellingen. De meest bekende is de cultuurgrondvrijstelling. Alle gronden die bedrijfsmatig geëxploiteerd worden dienen niet in de taxatie te worden betrokken.  Daarnaast is er ook nog de werktuigenvrijstelling. De Wet WOZ zegt dat werktuigen moeten worden vrijgesteld. Een goed voorbeeld zijn melkrobots of luchtwassers, deze werktuigen dienen vrijgesteld te worden en mogen niet meegenomen worden in de heffingsgrondslag. Toch constateren wij regelmatig dat werktuigen ten onrechte zijn meegenomen in de waardebepaling waardoor de WOZ waarde te hoog is vastgesteld, aldus Uyen.

Scheve verhoudingen in belastingtarieven
Gemiddeld betaalt een bedrijf ongeveer vier tot acht keer zoveel belasting per € 1.000,- WOZ waarde. Veel agrarische bedrijven zijn echter ook in gebruik als woning. De gemeente moet bij de aanslag oplegging de gedeelten die als woning gebruikt worden vrijstellen. Dit geldt ook voor de tuingrond bij de woning. Het gerechtshof te ’s-Hertogenbosch stelde Previcus afgelopen jaar in het gelijk en bepaalde dat gemeenten deze vrijstelling niet goed toepassen. Het kan dus zijn dat de WOZ waarde niet te hoog is vastgesteld maar dat de agrarisch ondernemer wel teveel belasting betaald.

Gratis bezwaar tegen de WOZ-waarde
Uyen: ‘We adviseren iedere agrarische ondernemer kritisch naar de WOZ-waarde te kijken. Bestaat het vermoeden dat deze te hoog is vastgesteld, stuur het aanslagbiljet dan naar ons.’ Previcus neemt het hele proces van bezwaar maken tegen de WOZ-waarde gratis uit handen. ‘We controleren de WOZ waarde van het agrarisch object en dienen een bezwaarschrift in bij de gemeente. Indien het bezwaarschrift wordt toegekend, vergoedt de gemeente de door ons gemaakte proceskosten. Bij afwijzing van het bezwaarschrift is dat ons risico. In ieder geval brengen wij de klant geen kosten in rekening.’

Meer informatie omtrent dit onderwerp is te vinden op www.previcus.nl

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden