Beleggers negatief gestemd

Kans op Grieks vertrek uit de euro in 2015 groot

3 Maart 2015 - Edin Mujagic

Het scheelde de afgelopen weken weinig maar Griekenland is uiteindelijk lid gebleven van de eurozone. De ministers van Financiën van de eurolanden werden het op het allerlaatste moment eens over een tijdelijke oplossing, van ongeveer vier maanden.

Veel beleggers verwachten echter dat het uiteindelijk mis zal gaan en dat de eurozone deze tijd volgend jaar minder landen zal tellen. 38 Procent van de ondervraagden in het kader van de Sentix Euro Break-up index zegt te verwachten dat Griekenland in maart 2016 geen euroland meer zal zijn.

En of de euro wettelijk betaalmiddel is op het naburige eilandstaat Cyprus is voor velen ook maar de vraag. Ruim 10 procent houdt er rekening mee dat ook Cyprus ergens in de komende twaalf maanden uit de euro zal (moeten) stappen.

Blijft het daarbij? Nee. Een kleine groep ondervraagden ziet ook de kans dat Portugal en Spanje de euro vaarwel zullen zeggen. Onlogisch is het niet: in beide landen vinden later dit jaar parlementsverkiezingen plaats en in beide landen doen partijen mee die tegen de hervormingen zijn die de EU eist. In de polls scoren die partijen zeer goed. De recente Griekenland-crisis is begonnen toen zo’n partij, Syriza, de verkiezingen won.

38

procent

van de ondervraagden in een onderzoek ziet Griekenland tussen nu en maart 2016 uit de euro vertrekken

Door die nieuwe Griekenland-crisis is de vraag over het voortbestaan van de euro weer actueel geworden en dat heeft zijn weerslag gehad op de waarde van de munt. Die is fors gedaald ten opzichte van de dollar.

Met de verkiezingen in twee eurolanden op de rol later dit jaar waar heel goed het Griekse scenario mogelijk is, is de kans groot dat de euro dit jaar per saldo in de hoek blijft waar zware klappen vallen. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer valuta-analisten voorspellen dat de koers van EUR/USD dit of volgend jaar naar 1,00 zal zakken of zelfs eronder zal uitkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden