Verkiezingsuitslagen cruciaal

Politieke wind mee voor de euro de komende tijd?

23 Maart 2015 - Edin Mujagic

Er zijn een aantal redenen waarom de koers van EUR/USD in de afgelopen twaalf maanden fors is gedaald, van ongeveer 1,40 naar het dieptepunt van 1,05 enkele dagen geleden. De aantrekkende Amerikaanse economie en de plannen van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, om de rente te verhogen, maakten de Amerikaanse dollar aantrekkelijker. De zusterinstelling van de Fed in de eurozone, de ECB, roeide juist de andere kant op; de bank kondigde de ene na de andere versoepeling van het monetaire beleid aan.

De gestegen kans op spanningen tussen eurolanden speelde echter ook een rol. Met de verkiezingswinst van de zeer linkse partij Syriza in Griekenland begin dit jaar werden die spanningen de dagelijkse praktijk in de muntunie.

Uit verschillende peilingen door heel Europa bleek al snel dat Syriza wel eens geen uitzondering zou kunnen zijn. Le Front National in Frankrijk, die Alternative für Deutschland, de PVV in Nederland en de Prodemos-beweging in Spanje, het zijn slechts enkele voorbeelden van partijen die, net als Syriza, mee zouden gaan regeren in hun landen na de verkiezingen.

Dat vooruitzicht deed de euro geen goed. Het voortbestaan van de munt die al onaantrekkelijk was door de lage en almaar verder dalende rente en belabberde vooruitzichten voor economische groei, zou ook nog uiterst onzeker worden. Geen wonder dat de waarde ervan kelderde.

De euro daalde niet alleen ten opzichte van de dollar. De Europese munt leverde terrein in ten opzichte van nagenoeg alle belangrijke munten. Dat is goed te zien aan de grafiek van de zogeheten effectieve wisselkoers van de euro. Dat is de wisselkoers van de euro tegenover de munten van de 19 belangrijkste handelspartners van de eurozone. Die koers is (zie grafiek) de laatste tijd behoorlijk gezakt, lees de euro is tegenover al die munten behoorlijk goedkoper geworden. Sinds 2003 was de euro niet zo zwak als tegenwoordig.

Het is niet te verwachten dat de situatie noemenswaardig zal verbeteren dit en komend jaar. De ECB blijft dezelfde koers varen als nu, de economische situatie lijkt niet veel te verbeteren en met verkiezingen in onder meer Spanje en Portugal is de kans op nieuwe spanningen binnen het eurohuis groot. Toch zou het niet verbazen als die spanningen die velen verwachten en vrezen, behoorlijk meevallen.

Het ziet er namelijk naar uit dat de genoemde politieke partijen slechter scoren in de verkiezingen dan verschillende peilingen lieten zien. In Spanje slaagde Prodemos er niet in een grote overwinning te behalen op de regionale verkiezingen in Andalusië ondanks het feit dat de werkloosheid er hoger is dan zelfs in Griekenland.

Bij de provinciale verkiezingen in Nederland verloor de PVV zelfs een zetel ten opzichte van de vorige verkiezingen. Afgelopen weekeinde kreeg bij de lokale verkiezingen in Frankrijk de centrum-rechtse UMP de meeste stemmen in de eerste ronde. Dat was een verrassing want op basis van peilingen werd juist verwacht dat Front National als de grootste partij uit de bus zou komen.

25

procent

van zijn waarde heeft de euro ingeleverd in de laatste twaalf maanden, voor een deel door (dreigende) spanningen in de eurozone

Het is te vroeg te concluderen dat de anti-euro dan wel anti-EU partijen in de EU-landen gepiekt zijn. Daarvoor moeten we ook de verkiezingen die voor later dit jaar gepland staan afwachten, maar een van de gevolgen kan zijn dan de financiële markten zich wat minder zorgen kunnen gaan maken, iets waardoor EUR/USD op kan veren.

Dat opveren kan extra wind in de rug of juist wind tegen krijgen, afhankelijk van de uitslagen van de parlementsverkiezingen in Finland in april, regionale verkiezingen in Italië in mei en landelijke verkiezingen in september, oktober en november in respectievelijk Denemarken, Portugal en Spanje.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden