Turken flexibel in afzet

Ruslandban Turkije koude douche voor Nederland

1 December 2015 - Clarisse van der Woude - 2 reacties

Het nieuws over de ban die Rusland deze week heeft ingesteld op onder meer landbouwproducten uit Turkije wordt door Nederlandse exporteurs nauwlettend gevolgd. Hoe de sancties precies gaan uitwerken is gissen, maar dat het gevolgen voor de Nederlandse handel heeft is duidelijk, zo stellen exporteurs.

Turkije profiteerde het afgelopen jaar van de ban die Rusland op landbouwproducten uit de Europese Unie legde, maar dat feest is over. De economische sancties die een giftige Poetin na het neerschieten van het Russische gevechtsvliegtuig vorige week nu afgeeft, leiden in de Turkse agrisector tot een verlies van 500 miljoen dollar. Niet alleen Turkije, maar ook Nederland kan daar echter de gevolgen van ondervinden.

500

miljoen

dollar verliest Turkse agrisector door sancties

Zo heeft een Nederlands bedrijf dat wekelijks enkele tientallen auto’s met paprika’s uit Spanje haalt voor Oekraïne, de transporten al gecanceld, weet een bron Boerenbusiness te vertellen. De export is niet meer nodig, want het wordt vervangen door Turks product. Precies hetgeen waar sommige Nederlandse aardappel- en peenexporteurs bang voor zijn. De Turken zoeken andere afzetmarkten voor hun landbouwproducten, nu ze deze niet meer aan de Russen kunnen slijten.

Daarbij kijken ze vooral eerst in de eigen omgeving; Oost-Europa en de Balkan, waar de Turken van oudsher goed bekend zijn, ook in agrarische handel. Een aantal exporteurs acht het aannemelijk dat Nederlanders in die regio de Turken gaan tegenkomen. Anderen menen dat die kans groot is. ‘Er komen producten op de markt beschikbaar die al een bestemming hadden en die nu moeten worden verdeeld over andere bestemmingen. Bovendien is het doorgaans zo dat bij een groter aanbod de prijs daalt.’

Een ander effect dat wordt genoemd is de doorvoerfunctie van Turkije naar Rusland. Na de importban op EU-producten werd Turkije veel gebruikt als doorvoerland, maar dat houdt nu ook op. Dan blijft het illegale circuit over. De smokkel van aardappelen naar Rusland is erg duur. De kosten bedragen volgens bronnen 2.500 tot 3.000 euro per vracht. Met de huidige hoge aardappelprijs heeft niemand daar nog interesse in.

Een exporteur gericht op Oost-Europa en Rusland verwacht echter niet meteen problemen. Tot en met eind februari zal er weinig veranderen, omdat Rusland aardappelen en peen uit Wit-Rusland haalt. Als de boycot in het voorjaar nog van kracht is, kunnen er wel verschuivingen op de markt optreden. Of landen als Roemenië en Bulgarije dan ook echt Turkse landbouwproducten gaan afnemen is de vraag, want volgens deze bron is de importheffing erg hoog en zijn de transportkosten vergelijkbaar met die van Europese landen.

In welk opzicht de wereldhandel ook gaat veranderen, feit is dat de Turken niet stil zitten. ‘In het verleden hebben de Turken bewezen flexibel te zijn en snel andere markten op te kunnen zoeken’, merkt Turkijecorrespondent Marc Guillet op. Hij noemt de crisis in 2008/09  toen er minder vraag in de EU was en het land al snel andere markten vond. Recenter zijn de sancties van Rusland op landbouwproducten uit de EU in 2014. ‘Turkije is toen ook meteen in dat gat gesprongen. Om die reden is de groei van de Turkse economie niet erg ingeklapt. Met een groei van rond de 3 procent, horen ze bij de snelste groeiers in de EU. Dat kun je alleen als je flexibel bent in welke markten je bedient.’ Guillet verwacht dat de sancties niet snel worden opgeheven. ‘Poetin is des duivels over het incident dus de boycot kan een behoorlijke tijd duren.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
tom 3 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10867085/Ruslandban-Turkije-koude-douche-voor-Nederland]Ruslandban Turkije koude douche voor Nederland[/url]
bedankt de politici heren !!

EU agrarischsector wordt veel verlies dankzij U !!
joop 5 December 2015
wij hebben rusland nodig,weer een stomme zet.
Abonnee
Kwik 6 December 2015
Dan moet je Poetin bellen..... De Russen leggen de grens dicht voor Turkije, niet andersom!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden