Boekpreview interview Marianne Timmer

Nederland moet trots zijn op de boeren

11 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 16 reacties

 Ze mag dan al een aantal jaren topschaatsster af zijn, sporten doet Marianne Timmer nog regelmatig. Met veel plezier. In de marge van trainingskampen, zoals de afgelopen dagen in Inzell, waar ze met ‘haar’ acht meiden van Team Continu tien dagen op trainingskamp was ter voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen.

En in haar vrije tijd op de racefiets. Dan knalt ze in de omgeving van Hierden, het vlak boven Harderwijk gelegen dorpje waar ze woont met haar man, oud-profkeeper Henk Timmer, langs de boorden van de voormalige Zuiderzee of over de Veluwe. In een straf tempo – eens een topsporter, altijd een topsporter.

Maar niet met oogkleppen op. Als ze een schaapskudde ontwaart, staat ze op scherp. In een split second ziet ze of er een schaap of lam op zijn rug ligt. Dan gaat ze vol in de remmen. Hup de wei in, het dier weer op zijn poten zetten, kijken of er verder nog iets mee loos is en pas dan gaat het weer verder. Niet meer dan normaal, vindt ze. ‘Als je zelf niet lekker bent, is het ook leuk als je wat hulp krijgt.’

Doodzonde dat die veemarkten er niet meer zijn

Marianne Timmer is gek op dieren. Al van kinds af aan. Ze kwam thuis vroeger wat dat betreft volop aan haar trekken. Haar vader was schapenfokker. Timmer denkt daar met veel plezier aan terug. Ze mag dan al weer volop in de voorbereiding zitten voor het nieuwe seizoen, voor een gesprek over die periode en de impact daarvan op haar succesvolle schaatscarrière maakt ze graag wat tijd vrij. En passant steekt ze ook de agrarische ondernemers in deze voor hen moeilijke tijden een hart onder de riem.

Vader Lucas Timmer, tot grote droefenis van Marianne twee jaar geleden overleden, boerde in Hoogezand-Sappemeer, in de buurtschap Achterdiep om precies te zijn. Hij had een tachtigtal schapen. Eerst Texelaars, maar toen er bij de geboorte van lammeren steeds meer problemen rezen, stapte hij over op Swifters, met een Texels ram erbij. Daarnaast hield hij een aantal koeien van het ras Blonde d’Aquitaine.

Vader zette achttien jaar geleden een punt achter het schapenfokken. In combinatie met de administratieve rompslomp en alle nieuwe regels, al dan niet vanuit het Brusselse, werd het hem teveel. In de herfst van zijn leven ging hij aan de slag in het loodgieters- en zinkwerkenbedrijf van haar broer. Toch zijn Marianne en haar broer naar eigen zeggen niets tekort gekomen. Vader deed het goed in de handel, moeder had een kapsalon aan huis.

Marianne vond het boerenbedrijf prachtig. Zij ontfermde zich met plezier over het ziekenboegje, de lammetjes waar op een of andere manier iets mis mee was. Vol toewijding. Om te voorkomen dat zieke lammeren in hun eigen plas lagen, maakte ze bijvoorbeeld rubberen matjes, waardoor de urine weg kon lopen en de dieren droog bleven.

Ook aan de wekelijkse uitstapjes naar de veemarkten in Groningen en Zwolle bewaart ze goede herinneringen. Het handjeklap, de levendige en gemoedelijke sfeer: ze denkt er met weemoed aan terug. ‘Samen met mijn vader - hij was mijn maat - heb ik daar veel plezier beleefd. Doodzonde dat die veemarkten er niet meer zijn. Dat was voor iedereen een belevenis.’ .......

Dit is het eerste deel van het interview met Marianne Timmer in het boek Boeren in Business, Succesvolle Nederlanders over hun boerenroots. 
U kunt Boeren in Business heel eenvoudig bestellen via bol.com. Vandaag besteld, morgen in huis. Het boek heeft een gelimiteerde oplage.

In het boek, een uitgave van Boerenbusiness.nl, staan twaalf indringende gesprekken van twaalf bijzondere boerenkinderen. Met naast Timmer onder meer Cor van Zadelhoff, de grootste makelaar van Nederland, Cees Helder,
de eerste topkok met drie Michelin-sterren, wijlen Jaap Buijs, de succesvolle artiestenmanager uit Volendam, Marktplaats-oprichter Bob Crébas en beursgoeroe Jaap van Duijn.

Bestel nu direct via Bol.com

Foto Marianne Timmer: Aleksander Willemse

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
schoenmakers1 13 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867273/Nederland-moet-trots-zijn-op-de-boeren]Nederland moet trots zijn op de boeren[/url]
marianne, ik ben trots op je uitspraak
clblanksma 13 December 2015
schoenmakers1 schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10867273/Nederland-moet-trots-zijn-op-de-boeren]Nederland moet trots zijn op de boeren[/url]
marianne, ik ben trots op je uitspraak
tjeerdo 14 December 2015
vind ik wel een mooi bericht
klavertje6 23 December 2015
Toppertje ben je, ga lekker door met het verkondigen van onze mooie veehouderij tak, en dan vooral de grazende koeien in de wei
geert 31 December 2015
Doet mij goed ,ze moet ook een soort ambassadeur worden voor de boeren,of misschien is ze dat al,we moeten meer positieve berichtgevers hebben over boeren in de discussie met wakker dier en Thieme !
Boterbloem 9 Januari 2016
Marianne, mooi verhaal met leuke herinnerringen, het is nog een mooi vak.
De agrarische sector in Nederland zijn ondernemers die hard werken voor een eerlijk product o.a. roomboter, kwark, yoghurt, kaas..etc., met heel veel goede voedingsstoffen, hartstikke gezond!
HB 28 Januari 2016
Marianne net als Yvon , mooi dat jullie deze mening uitdragen,
maar doe dat ook in andere media , bv. tv , dagbladen, internet.
Er moeten meer bn"ers uitlatingenen doen over de agrarische sector.
sophia 30 Januari 2016
als iedereen zo over de boeren spreekt dan zit het wel goed met de afzet
van onze eerlijke producten ga zo door marianne wij hopen op veel volgers
cornelis 7 Februari 2016
die lapzwansen in den haag sijn doof en blind
Hans 20 Februari 2016
Super
plattelander 24 Februari 2016
wat mankeren die westerlingen,zijn ze 40/45 al vergeten,toen kilometers kwamen lopen voor een beetje eten
Boerin 29 Februari 2016
Super, zo moesten er meer denken. Maar er komen steeds minder boeren.
En als het zo doorgaat, heeft Nederland straks geen boeren meer. Maar is het één groot natuurgebied
Bert van Setten 1 Maart 2016
Super bericht, ondersteun ik van harte. Nu de politiek nog doordringen van dit besef.
Tiny 18 Maart 2016
Deze meid heeft een boeren broek aan merk je zo gezonde praat deze mensen missen we bij RVO.
Peter zaal 18 Maart 2016
Eindelijk eens iemand met een normaal verstand
Henk Puttenstein 26 Maart 2016
Was de veemarkt er nog maar ik was de laatste bedrijfsleider van de markt Zwolle na een tijd van 400 jaar door de regelgeving kapot gemaakt door de politiek (vooral Brinkhorst D66)!!!!!
aart 2 April 2016
mooi verhaal marianne de tranen in mijn ogen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden