Verbod staat op stapel

Nog veel zorgen rond imidacloprid

21 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het Algemeen Overleg over gewasbeschermingingsmiddelen van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken riep woensdag nog zoveel vragen op, dat er niets concreets uit is gekomen. Vooral de neonicotinoïde imidacloprid baart veel fracties zorgen.

Zo gaf Groenlinks-kamerlid Rik Grashoff gaf dat Groenlinks zo snel mogelijk een verbod wil op imidacloprid. De aangetroffen hoeveelheid imidacloprid in oppervlaktewater is in bepaalde gebieden 22 keer hoger dan de norm. Grashoff zei ‘klaar te zijn’ met de glastuinbouwsector. Reden daarvoor is het ontbreken van effecten na de opgelegde maatregelen om de vervuiling door imidacloprid te verminderen.

Imidacloprid heeft een uitzonderingspositie in Europa. Het middel is sinds 2013 verboden in de Europese Unie, omdat het de bijenpopulatie ernstig zou aantasten. In Nederland mag het in kassen wel worden gebruikt. Per 1 januari 2018 geldt een verplichte zuivering van alle restwaterstromen voor de glastuinbouw. Voor ondernemers die gebruik maken van imidacloprid is deze zuivering al verplicht. Het bezit van het middel is overigens niet strafbaar.

Zowel de VVD als het CDA en de SGP gaven aan het grondig oneens te zijn met Groenlinks. Elbert Dijkgraaf, Kamerlid voor de SGP, vond de meetperiode van het Centrum voor Milieuwetenschappen te beperkt en achtte de wetenschappelijke onderbouwing onvoldoende.  CDA-er Jaco Geurts informeerde naar de mogelijkheid om tot de zomer de tijd te nemen om de waterkwaliteit te beoordelen. Helma Lodders ging een stap verder. Zij pleitte namens de VVD voor gerichte handhaving en zwoor een totaalverbod af.

Staatssecretaris Van Dam liet weten begaan te zijn met zowel landbouw als natuur. Hij gaf aan zich zorgen te maken over de grove normoverschrijdingen en daarom wil hij, zoals hij vorige week al kenbaar maakte, via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) het gebruik verbieden. Dit, wanneer er in maart nog steeds een substantiële hoeveelheid imidacloprid in het oppervlaktewater terechtkomt.

Zowel de SP, de PvdA en D66 uitten hun zorgen over de mogelijke gevolgen van de lozing van het middel, om het verband tussen imidacloprid en bijen- en vogelsterfte. SP-er Henk van Gerven pleitte voor een algeheel verbod van neonicotinoïden. Hier liepen Henk Leenders van de PvdA en D66-er Fatma Koser-Kaya niet direct warm voor, maar zij gaven aan te willen weten bij een vermindering van welk percentage de AMvB van tafel geveegd wordt. Dit wilde Van Dam nog niet zeggen.

SGP, CDA en VVD gaven aan de AMvB oneerlijk te vinden tegenover ondernemers die reeds geïnvesteerd hebben in een zuiveringsinstallatie. Daarom willen ze uitstel. Opvallend genoeg was de Partij voor de Dieren afwezig. De partij is de afgelopen jaren zeer actief geweest op dit thema, maar legde deze keer haar prioriteiten elders.

Op 26 januari wordt besloten wanneer de tweede termijn van het overleg zal zijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden