Afrika zoekt andere markten

Afschaffing suikerquotum treft Sub Sahara

25 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De afschaffing van het suikerquotum in de EU in september 2017 gaat naar verwachting grote impact hebben op de interne markt van het blok, maar ook daarbuiten. Dat schrijft Rabobank in het rapport 'Cane you hear the Beet?' over hoe de hervormingen op de suikermarkt de Sub-Sahara beïnvloeden.  

Rabobank gaat uit van meer volatiliteit in productie en prijzen, een verhoogde concurrentie tussen producenten en hogere handelsvolumes in de EU. Ook de externe markten worden beïnvloed als de noodzaak tot import afneemt vanwege de hogere zelfvoorzieningsgraad. Daarbij groeit de export van de EU met het verdwijnen van de exportlimiet.

20

procent

van Sub Sahara gaat naar EU

Het ziet ernaar uit dat vooral de Sub-Sahara, het Afrika ten zuiden van de Sahara, dat gaat merken. Momenteel exporteert Donker Afrika ongeveer 20 procent van haar jaarlijkse productie naar de EU.  Voor sommige landen bedraagt het zelfs 100 procent van hun export.

Dat hoeft niet meteen dramatisch uit te pakken voor deze regio. Door de groeiende populatie en verstedelijking gaat de suikerconsumptie de komende jaren sterk stijgen. Dat compenseert de teruglopende import van de EU, hoewel de Europese markt wel hun voorkeur had door de marktvoorwaarden en hogere prijzen.

Ondertussen heeft de Sub Sahara een indrukwekkend aantal suikerprojecten aangekondigd. In hoeverre die allemaal tot uitvoer komen bepaalt het volume van de suikerstromen van en naar de regio. Suikeranalist Ruud Schers: ‘Gezien het feit dat sommige landen 100 procent van hun uitvoer naar de EU verschepen, dwingt een hogere zelfvoorzieningsgraad van de EU na 2017 de lokale Afrikaanse suikerspelers op zoek te gaan naar alternatieve bestemmingen.’

‘De handelsbalans van suiker in Europa zat eigenlijk aan de importkant, maar de verwachting is dat deze in de quotumvrije markt naar de exportkant kantelt. Echter als we kijken naar de dynamieken op zowel de interne markt als de wereldmarkt, dat gecombineerd met de variatie in productie per seizoen, dan hoeft die handelsbalans niet het hele jaar op export te zitten. De voorraden variëren gedurende het jaar; wat inhoudt dat een bepaalt deel van het jaar sprake zal zijn van een exportsurplus terwijl het in andere maanden andersom kan zijn. Over het geheel genomen komt het echter uit op een exportsurplus.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden