Veel exportmogelijkheden

Wie laat de Cubanen weer aardappelen eten?

4 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Nederlandse agribusiness kan profiteren van de groeiende handelscontacten met Cuba. Sinds het handelsembargo voor het Caribische eiland van de Verenigde Staten is versoepeld, wakkeren de exportmogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven aan. Vooral voor aardappelen zijn er kansen.

Cuba is vorige maand verkend door een stevige handelsdelegatie van Nederland onder leiding van Lilliane Ploumen, de minister van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. Met een export van 107 miljoen euro en import van 120 miljoen euro is Nederland de tweede handelspartner in Europa van Cuba.

Cuba heeft een uitstekende geografische ligging

Een deel van de in totaal 77 bedrijven tellende delegatie met bekende Nederlandse bedrijven als Boskalis en Phillips heeft ook concrete afspraken gemaakt. Zo heeft onder meer Unilever enkele contracten ondertekend. In 2014 spraken Nederland en Cuba afspraken over samenwerking op gebied van onder andere landbouw en logistiek.

De Cubaanse Diamela Koelen-Sosa Faez, die de handelsmissie mede organiseerde, spreekt van een succesvolle missie. 'Sinds dat het handelsembargo tussen de VS en Cuba is versoepeld, is er steeds meer mogelijk in Cuba.' Zo wordt in Havana, de hoofstad van Cuba, een nieuwe haven gebouwd, die invoer van onder andere agrarische goederen beter mogelijk moet maken.

Volgens Koelen-Sosa Faez heeft Cuba een uitstekende geografische ligging. Met een centrale ligging binnen Noord- en Zuid-Amerika kunnen goederen gemakkelijk aangevoerd en geleverd. Verder noemt ze het opmerkelijk dat Cubanen momenteel niet aan aardappelen kunnen komen. Vanwege het klimaat kan de aardappel moeilijk worden geteeld en ook de invoer ligt momenteel zo goed als stil. Hierdoor is de aardappel verdwenen van het eiland. ‘Voor een land met ruim 11 miljoen inwoners ligt hier een enorme kans voor Nederlandse aardappelexporteurs’  aldus de Cubaanse.

Waarbij voorheen vooral handelsagenten in Cuba actief waren, willen Cubaanse bedrijven nu graag rechtstreeks in contact komen met Europese bedrijven. Om Cuba beter op de kaart te zetten organiseert het Ancla Cuba Consult in maart een internationale landbouwbeurs genaamd FIAGROP 2016.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
piet 6 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868030/Wie-laat-de-Cubanen-weer-aardappelen-eten?]Wie laat de Cubanen weer aardappelen eten?[/url]
Er gaan wel degelijk pootaardappelen heen, dus de aardappel is niet verdwenen van het eiland.
Jan van Wissen 16 Februari 2016
Cuba is al jaren de grootste importeur van NL pootaardappelen in Latijns-Amerika.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Nieuws Aardappelen

Europese landen trekken aan Nederlands pootgoed

Nieuws aardappelen

Aardappelexport blijft voorlopen op laatste jaren

Nieuws Aardappelen

Oorlogsimpact beroert ook Israëlische aardappelteelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden