Boycot nu 1,5 week

Jumbo blijft de producten van Hak weren

17 Februari 2016 - Niels van der Boom - 7 reacties

Maandag 8 februari schreef Boerenbusiness over de moeizame onderhandelingen tussen Jumbo en conservenleverancier Hak. De supermarktketen gaat niet akkoord met de inkoopprijzen die Hak hanteert. Het besloot daarom de verkoop van sommige Hak producten te boycotten.

Anderhalve week nadat het bericht uitgebreid in de media verscheen houden de boycotpraktijken van Jumbo nog steeds aan. De schappen blijven in veel supermarkten leeg. Jumbo maakt haar bestaande voorraad op waardoor een gedeelte van het assortiment nog wel leverbaar is.

Jumbo startte dit jaar met jaaraanbiedingen voor de kleine potjes appelmoes en conserven van Hak. Een jaar lang worden deze productie tegen een lagere prijs aangeboden. Volgens Jumbo-zegsman Maurice Nieuwland staan deze producten los van de onderhandelingen.

Een oplossing is nog steeds niet bereikt

De supermarktketen laat weten dat het er alles aan doet om zoveel mogelijk product beschikbaar te hebben maar, een oplossing voor het geschil is nog niet bereikt. Het doet geen uitspraken over de termijn waarop een oplossing kan worden verwacht.

Jumbo haalde zich de woedde van veel boeren en consumenten op de hals na haar boycot van de Hak producten. Telers zijn bang dat Hak uiteindelijk overstag zal gaan en de prijsverlagingen doorvoert zodat telers minder beuren. Consumenten irriteren zich aan het feit dat Jumbo schermt met de uitspraak dat het op deze wijze handelt om haar klanten een goedkoper product aan te bieden. Zowel Jumbo als Hak laten niets los over de kwestie. Over de relatie en samenwerking met leverancier en afnemer worden geen uitspraken gedaan, zo luidt de uitspraak veelvuldig.

Wellicht dat telers van conserven voor Hak navolging kunnen geven aan het initiatief van melkveehouder Erwin Wunnekink. Nadat 'zijn' lokale Albert Heijn vestiging Campina melk uit het schap nam startte hij een actie. En met succes. De vestiging in Borculo nam vervolgens de melk weer terug in het schap. Hak betrekt alleen rode kool en rode bieten van eigen telers. De andere conserven worden aangekocht bij verschillende leveranciers.

In januari kwam AH eveneens in het nieuws toen het tijdelijk geen Aviko producten verkocht. Eveneens vanwege stukgelopen onderhandelingen over de prijs. Echter, die kwestie was zeer snel weer opgelost.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Jantje 17 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/home/artikel/10868278/Jumbo-blijft-de-producten-van-Hak-weren]Jumbo blijft de producten van Hak weren[/url]
Zo gaat dat, worden ze groot dan gaan ze uitmergelen. Mij voorlopig niet meer gezien bij Jumbo. Mensonterend gedrag!!!
grondwom 17 Februari 2016
Wij kopen nooit de groente van HAK veel te duur ze zijn ook erg lastig voor de teler.
w-brab 17 Februari 2016
hak moet de poot stijf houden,niemand is er bij gebaat met deze lage prijzen.
en iemand moet op staan voor behoudt van marge in heel de keten.
dan moet mr jumbo (frits) parijs.dakar maar een jaartje over slaan.
Concludeur 17 Februari 2016
w-brab Vandaag 19:10:56
''dan moet mr jumbo (frits) parijs.dakar maar een jaartje over slaan''

Vind ik leuk
sjappie 18 Februari 2016
Zo zie je maar weer ze kijken alleen naar de prijs, zo wordt er procentueel veel voedsel in nederland gegeten, wat niet volgens de nederlandse wet gespoten mag worden. En bovendien wel verkocht mag worden in de winkel wat de nederlandse boer niet eens mag telen, strafbaar. En dan gaat dit over de prijs.
Beetje vergelijkbaar als wiet in coffee shops.
g.van w 19 Februari 2016
ik eet toch wel de groente van Hak
Leen 19 Februari 2016
Bepaalde supermarkten vertonen een dictatoriaal (Poetin) gedrag! Mag ik als consument zelf bepalen welke producten en van welke fabrikanten ik deze producten koop? Immers mij portemonnee is van mijzelf, of zullen wij als consument eens het zelfde beleid gaan voeren als deze supermarkten.
moed 19 Februari 2016
Jammer ma dit is ook met vlees hetzelfde boer krijgt 1.30 voor een varken geslacht en licht gemiddeld voor 8.50 in de winkel dieven zijn et alle grutters
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden